06 januari 2007

Eerste genetische manipulatie van bacteriën

De synthetische biologie gaat tegenwoordig een stuk verder dan de eerste genetische manipulatie van bacteriën, een techniek die in de jaren zeventig van de vorige eeuw is ontwikkeld. Die ontstond door de vondst van enzymen waarmee men de DNA-keten op gewenste plaatsen open kon knippen en weer aan elkaar kon plakken. Met die enzymen konden biotechnologen stukken DNA van het ene organisme in het andere overbrengen.

Synthetisch biologen bouwen tegenwoordig bacteriën desnoods van de grond af op met in databases opgezochte genen. BioBricks heten de bouwstenen, in de snelle taal die bij het vakgebied hoort.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Corruptie in Brooklyn

The Yards (James Gray, 2000, VS). Regisseur van Little Odessa maakte film over corruptie in Brooklyn in de jaren zeventig. Alleen de zorgvuldige vormgeving tilt deze doorsneevariant op On the Waterfront iets uit boven het gemiddelde. Met Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, Ellen Burstyn, Faye Dunaway, James Caan. Zaterdag Ned.3, 20.30-22.20u.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Kings of 70s romance


Gilbert O'Sullivan - Nothing Rhymed (Dec 1972)


Kings of 70s romance. Reportage over romantische zangers uit de jaren zeventig zoals Gilbert O'Sullivan, Barry White, Leo Sayer en Demis Roussos. Morgen, BBC1, 23.15-0.15u.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Thermen van Spa ademen sfeer van jaren zeventig

Het kuuroord van Spa is drie jaar geleden gerenoveerd maar doet nog steeds ouderwets aan. Door al het bruisende bronwater hechten miljoenen kleine luchtbellen aan je buik.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Japanse ecologische omslag

De Japanners hebben in de jaren zeventig na de oliecrisis een ecologische omslag gemaakt. Het land en het water zijn brandschoon, en door allerlei projecten en methoden blijft dit zo. Er zijn toiletten waar het water, nadat je hebt doorgetrokken, eerst door een kraantje in een spoelbakje op het toilet komt (handenwassen) en dan in de spoelbak voor een volgende spoelbeurt.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Aantal bezoekers Scheepvaartmuseum toegenomen

Het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam is vanaf maandag tweeënhalf jaar gesloten voor renovatie. Toen het museum opende, in de jaren zeventig , trok het jaarlijks enkele tienduizenden mensen. Inmiddels trekt het Scheepvaartmuseum rond de 200 duizend bezoekers per jaar en worden er in de toekomst 300 duizend museumgangers per jaar verwacht.

Bron: De Volkskrant 6 januari 2007

Xaviera Hollander


Xaviera Hollander was ooit een keurige secretaresse, maar kwam in de jaren zeventig in New York in de prostitutie terecht, een beroep dat haar op het lijf geschreven bleek. Met het boek dat ze over haar ervaringen schreef, The Happy Hooker, werd ze wereldberoemd.

Bron: Het Parool 6 januari 2007

05 januari 2007

Elvis was not done


Was Elvis voor de intelligentsia in de jaren zeventig en tachtig not done, er is de laatste jaren een kentering te bespeuren in de waardering voor Elvis. Nederlandse intellectuelen als Martin Bril, Bart Chabot, Kees 't Hart en Jan Rot geven tegenwoordig blijk van hun fascinatie voor Elvis.

Bron: NRC Handelsblad 5 januari 2007

Oud-president van Z-Afrika overleden

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Marais Viljoen, kopstuk van de apartheidsstaat in de jaren zeventig en tachtig, is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Viljoen, die gold als gematigd lid van de 'blanke' Nasionale Party, was ceremonieel staathoofd tussen 1979 en 1984. Viljoen stierf aan een hartaanval. (Reuters)

Bron: NRC Handelsblad 5 januari 2007

Zie ook: Marais Viljoen ‘het die lewe gevier’ 14.1.2007

Handel in roofkunst

De museale aankoop van een oud-Griekse vaas in 1972 was het startsein voor meer handel in roofkunst. Dat blijkt uit een gedetailleerde reconstructie in het boek van Peter Watson en Cecilia Todeschini: The Medici Conspiracy. The Illicit Journey of Looted Antiquities from Italy's Tomb Raiders to the World's Greatest Museums. Public Affairs, 379 blz. € 27,-.

Bron: NRC Handelsblad 5 januari 2007

'Life on Mars' is spectaculaire televisieserie over de jaren zeventig


In de nieuwe tv-serie 'Life on Mars' ontwaakt Sam Tyler in 1973. Of niet, en zien we slechts de wanen van zijn coma?

De aankleding van Life on Mars is prachtig. Door de manier waarop een straatbeeld geschapen is - een platenzaak vol elpees, wijde pijpen, lange haren, een Ford Cortina Mark III GLX die een Capri achtervolgt - waan je je echt helemaal in de jaren zeventig. De achtergrondmuziek zorgt dat je je steeds bewust blijft van de gespletenheid van de tijd. Zo is er de muziektrack met moderne dance-thema's en pakkende ritmes. Daarnaast is elke aflevering een feest der herkenning met geweldige nummers van David Bowie, Roxy Music, The Sweet, Status Quo, The Who, Cream en andere eigenzinnige rockers uit 1973. Die muziek heeft 33 jaar gewacht op een kans als soundtrack van een spannende politieserie.

Bron: NRC Handelsblad 5 januari 2007

Aanslag fiscus Abba's Björn



De Zweedse fiscus blijft voormalig Abba-voorman Björn Ulvaeus op de huid zitten. De muzikant, die samen met Benny Andersson in de jaren zeventig en tachtig hits schreef als Waterloo en Dancing Queen, kreeg vorig jaar een extra aanslag van ZKr 87 mln (euro 9,7 mln) voor royalty's die hij tussen 1999 en 2003 ontving op songs en musicals. Ulvaeus tekende bezwaar aan. De procedure loopt nog, maar de fiscus stuurde hem onlangs toch al een tweede aanslag van ZKr 16 mln voor de jaren 2004 en 2005.

Bron: Het Financieele Dagblad 5 januari 2007

04 januari 2007

Hopsi Topsi Land, morgen, 10.05-10.55 uur, Nederland 2

Hopsi Topsi Land was een een zomerkamp voor kinderen uit betere milieus. In de gelijknamige documentaire vertelt een aantal bekende Nederlanders erover. Jeroen Krabbé lag altijd eerst drie dagen in zijn bedje te huilen van heimwee, maar dat weerhield hem er in de jaren zeventig niet van ook zijn zonen naar Hopsi Topsi Land te sturen. Samen met de kinderen van Rijk de Gooyer en Peter van Straaten.

Bron: NRC Handelsblad 4 januari 2007

Nederland heeft voorsprong wind- en zonne-energie uit de jaren zeventig verloren

Met 79 andere toppers uit het bedrijfsleven stuurde Rein Willems, president-directeur Shell Nederland, een brief naar Den Haag, waarin zij aandacht vragen voor het milieu. Nieuwe regels wil hij niet. "We hebben nieuwe initiatieven nodig."

"De politiek wordt beheerst door emoties. Het beleid wisselt daardoor vaak. In de jaren zeventig was Nederland leidend op het gebied van windenergie. De overheid stimuleerde de ontwikkeling eerst, maar stopte daar vervolgens weer mee. We verloren onze voorsprong aan Denemarken en Duitsland. Op het gebied van zonne-energie is hetzelfde gebeurd. We hebben een beleid nodig dat over een periode van vijftien tot twintig jaar consistent is."

Bron: NRC Handelsblad 4 januari 2007

Videokunst

De Rotterdamse kunstenaar Lydia Schouten was in de jaren zeventig een van de eerste die met het medium videokunst werkte. In MKgalerie toont ze nu haar nieuwste werk Le Jardin secret, een 4-kanaals video-installatie van een donker en dreigend bos waarin een groep mensen ronddoolt.

Bron: NRC Handelsblad 4 jnuari 2007

Wuppie-weetjes

- Ingenieur Tom Bodt heeft de Wuppie in de jaren zeventig bedacht
- Wuppie staat voor Worldwide Unique Promotional Product with its own Identity and Emotion
- Er zijn wereldwijd al meer dan 250 miljoen Wuppies verkocht
- AH heeft het alleenrecht voor de 'megawup'-verkoop in Nederland.

Bron: Het Financieele Dagblad 4 januari 2007

Ethiopische oud-dictator Mengistu wordt niet uitgeleverd

Op 12 december werd Mengistu ter dood veroordeeld, na een rechtszaak die liefst twaalf jaar duurde. Bij verstek. Zimbabwaanse ministers verkondigden daags na de uitspraak van het hof in Addis Abeba dat Mengistu, wiens derde naam Mariam 'de kracht van Maria' betekent, niet zal worden uitgeleverd aan Ethiopië. Als heerser van Ethiopië had Mengistu in de jaren zeventig Mugabe geholpen in diens strijd tegen de blanke overheersers van Rhodesië. En als dictators onder elkaar sta je elkaar bij. In voor- en tegenspoed.

Bron: de Volkskrant 4 januari 2007

03 januari 2007

Gerald Ford (1974-1977)



Na een week van rouw heeft politiek Washington gisteren in de nationale kathedraal afscheid genomen van oud-president Gerald Ford (1974-1977). Zijn dood leidde de laatste dagen tot een herziening van de moderne geschiedschrijving. De jaren zeventig keerden een volle week terug op de voorpagina's, slechts onderbroken door de ophanging van Saddam Hussein. De beeldvorming van Ford ondergaat een opmerkelijke verandering. Sinds Fords overlijden prijst links Amerika de voormalige 'klungel'. Mede uit onvrede over de zittende president, lijkt het.

Bron: NRC Handelsblad 3 januari 2007

Oueen de beste Britse band aller tijden



Queen - Bohemian Rhapsody (Intro: Live '76)

De Britse rockgroep Queen is door de luisteraars van BBC Radio uitgeroepen tot 'de beste Britse band aller tijden'. Queen kreeg vierhonderd stemmen meer dan The Beatles. The Rolling Stones kwamen op de derde plaats, gevolgd door Oasis en Take That. Er deden twintigduizend luisteraars mee aan de enquête. Queen had in de jaren zeventig en tachtig een groot aantal hits.

Bron: De Volkskrant 3 januari 2007

Overzichtstentoonstelling veertig jaar Bijlmermeer


'Ik geloof in de Bijlmer'. Met een T-shirt met deze tekst willen de 'Bijlmerbetties' Nederland veroveren.
De Bijlmerbetties zijn medewerksters van stadsdeel Zuidoost. "We worden op het werk altijd Bijlmerbetties genoemd, vandaar die naam."

De actie sluit aan bij de overzichtstentoonstelling over veertig jaar Bijlmer in de hal van het stadsdeelkantoor. Die laat vooral een positief beeld zien van de geschiedenis van de Bijlmer.
Er is een decor gemaakt met vier woonkamers die elk symbool zijn van een decennium van Bijlmerhistorie. Een van de kamers is volledig in de stijl van de jaren zeventig ingericht, aan de wand hangen foto's en verhalen uit die tijd.

Bron: Het Parool 3 januari 2007

02 januari 2007

Sonja Barend is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau



Tina Turner - Proud Mary Live at Sonja Barend

Barend werd in de jaren zeventig beroemd met haar shows waar actualiteit en opinie centraal stonden. Voor de Avro presenteerde zij onder meer Sonja 's avonds en Sterallures. Bij de Vara had ze talkshows als Sonja's goednieuws show. Barend sloot haar programma's graag af met: "Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op."

Bron: Het Parool 2 januari 2007

Nieuws Nu