24 mei 2008

/Geschiedenis Dossiers: De jaren 70

/Geschiedenis Dossiers: De jaren 70

De seventies waren bewogen jaren. De naoorlogse welvaart was nu voor iedereen bereikbaar, zoals auto's, vakanties en televisie. In het prive-leven kwam de nieuwe huiselijkheid op, met zitkuilen en woonerven.Door de oliecrisis van 1973 kreeg Nederland te maken met financiele problemen. Het kabinet Den Uyl, het meest progressieve in de Nederlandse geschiedenis, krijgt naast deze economische problemen ook nog te maken met de Molukse gijzelingen en andere terroristische acties. De jaren zeventig was de periode van polarisatie in de politiek, met de linkse Den Uyl (PvdA) aan de ene kant , en de rechtse Wiegel (VVD) en Van Agt (CDA) aan de andere kant.

Antisanta: Tika, dochter van Ti-ta-Tovenaar

Antisanta: Tika, dochter van Ti-ta-Tovenaar

In één van mijn krabbels (ik heb de slechte gewoonte alles vol te schrijven met dingen "die ik niet mag vergeten") vond ik vandaag een verwijzing terug naar de dochter van Ti-ta-Tovenaar, een reeks uit de eerste helft van de jaren '70. Over wie deze jongedame eigenlijk is vond ik op het web deze quote terug: "Maroesja Lacunes, de dame die in haar jeugd half Nederland en Vlaanderen zijn allereerste natte droom bezorgde in de gedaante van Tika, de dochter van Ti-ta-tovenaar". In mijn herinnering was ze nog iets knapper (naar het schijnt heeft een zekere Marcel Proust rond deze thematiek een boek geschreven). Maar verder klopt het allemaal wel. De amateuristische knuffelbeesten herinner ik me niet.

AD.nl - Rivierenland - Jan Akkerman op reünie ’t Buitebeentje

AD.nl - Rivierenland - Jan Akkerman op reünie ’t Buitebeentje

GORINCHEM - Jan Akkerman, Devastators en El Kroppo spelen op vrijdag 6 juni tijdens de reünie van muziekcafé ’t Buitebeentje in Gorinchem. Het feest is in het muziekcafé Opus Four.
’t Buitebeentje was van begin jaren ’70 tot het midden van de jaren ’90 een toonaangevend muziekcafé aan de Kerksteeg. In het begin werden er vooral plaatjes gedraaid, later zorgde de toenmalige eigenaar Rien de Vries voor live-muziek. Dat werd ook weer overgenomen door zijn opvolger Mario de Vaal.

Financiële Goeroes - De Financiële Telegraaf (dft.nl)

Financiële Goeroes - De Financiële Telegraaf (dft.nl)

Alsof de jaren zeventig van vorige eeuw terug zijn. De prijzen van ruwe olie en goud zijn ongekend hoog, er is voedselschaarste, de dollar is uitermate zwak en de geldgroei blijft mondiaal toenemen. Binnen de beleggingsindustrie is op basis van deze factoren een discussie gaande of en in welke mate het spook uit die tijd, stagflatie, terugkeert.

de Volkskrant Select - boekrecensies: Van Agt biografie

de Volkskrant Select - boekrecensies: Van Agt biografie

De macht van een minister-president is in Nederland vrij beperkt. Hij kan wel wat regelen maar bijvoorbeeld geen ministers ontslaan, zoals in Engeland. Eigenlijk is er maar één moment waarop hij zijn volle gewicht kan ontplooien, dat is tijdens de formatie van het kabinet – ook dan is dat overigens nogal ingewikkeld. Vandaar dat in de geschiedschrijving over de Nederlandse politiek altijd bovenmatig veel aandacht wordt geschonken aan het ‘formatiespel’ – een soort combinatie van de klassieke bordspelen Risk en Monopoly. Na de formatie zit een Nederlandse minister-president echter gevangen in een coalitie, doorgaans vooral een verstandshuwelijk dat nog niet uit elkaar gaat vanwege de kinderen. Deze situatie leidt ertoe dat het beleid in Nederland een grote continuïteit vertoont, wat sommigen als ‘stroperig’ verwerpen, anderen als ‘stabiliteit’ waarderen. Deze aard van de Nederlandse politiek wordt weerspiegeld in de historiografie: er is niet alleen de neiging erg veel aandacht te geven aan de formatieperikelen, maar het daarop volgende kabinetsbeleid wordt eigenlijk vooral beschreven als een al dan niet langdurige aanloop naar een breuk in de coalitie en daarmee de opmaat voor een volgende formatie. Dit is ook de grondtoon in de Van Agt-biografie Tour de force, geschreven door drie auteurs die verbonden zijn aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarin ligt zowel de kracht als de zwakte van dit boek.

23 mei 2008

Nederlands Architectuurinstituut - detail_beeldverhaal_tudelft


Nederlands Architectuurinstituut - detail_beeldverhaal_tudelft

Het faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft was een ontwerp van het architectenbureau Van den Broek en Bakema dat in 1970 werd opgeleverd. De brand van afgelopen 13 mei heeft het gebouw zodanig beschadigd dat het gesloopt wordt. Ter nagedachtenis aan dit monumentale gebouw presenteert het NAi op deze pagina een aantal mooie tekeningen uit het archief van Van den Broek en Bakema.

22 mei 2008

Gilbert O'Sullivan komt naar de Arenbergschouwburg - The Top of Music

Gilbert O'Sullivan komt naar de Arenbergschouwburg - The Top of Music

Een Ierse zanger die in de jaren zeventig de ene hit na de ander scoorde. Zijn kapsel werd beschreven als een coupe ‘bloempot’ en hij was dol op driekwartbroeken en streepjesdassen.… ? Voor het eerst sinds lange tijd komt de Ierse zanger en songwriter Gilbert O'Sullivan (°1946) naar België voor een exclusief concert!

Gilbert O’Sullivan, geboren in het Ierse Waterford en opgegroeid in Engeland, scoort in 1971 zijn eerste nummer 1 hit met Nothing Rhymed. Het is het begin van een zeer succesvolle carrière met vijftien hit singles zoals Matrimony, Claire, Ooh-Wakka-Doo-Wakka-Day en Alone Again (Naturally) en vijf top 10 albums op rij. Hij is een van de grootste sterren van de jaren ’70.

Guys n' Dolls begint comebacktoer in Amsterdam - News

Guys n' Dolls begint comebacktoer in Amsterdam - News

(Novum) - De heren en dames van Guys n' Dolls trappen hun comebacktoer af in Amsterdam. De zes zangers geven op 28 juni een concert in de Heineken Music Hall, zo heeft hun management bekendgemaakt. Het gaat om het eerste concert in 25 jaar van Dominic Grant, Julie Forsyth, Martine Burnett, Thereza Bazar, David van Day en Paul Griggs. Daarna doet de groep podia aan in België en Groot-Brittannië.

Fans van de populaire Britse band, die in de jaren zeventig en tachtig hits scoorde met nummers als 'Broken dreams' en 'Our song', reageerden enthousiast op de bekendmaking van de reünie. Maar de band zelf is nog wel het meest buiten zinnen. "Het is net een feestje", jubelt de kleine Thereza. "We zijn luidruchtig en we hebben plezier. We zijn geen saaie mensen op leeftijd, we zijn dezelfde mensen als dertig jaar geleden, alleen iets ouder."

Tien rode jaren - Verbij, A. - Boek

Tien rode jaren - Verbij, A. - Boek

In Nederland heerste er in de jaren zeventig een linkse, progressieve consensus. Veel Nederlanders waren bereid hun stem te verheffen tegen het onrecht in de wereld, de wapenwedloop en de neokoloniale uitbuiting. Dat betekende niet dat ze dachten dat de revolutie voor de deur stond. Die mening was slechts een heel kleine minderheid toegedaan. Over hen gaat dit boek. Het is een bonte mengeling van communisten, maoïsten, trotskisten, anarchisten, aanhangers van de Rode Jeugd en de Rode Hulp en het Rood Verzetsfront. Onderling van mening verschillend, elkaar vaak bestrijdend, maar wat ze gemeenschappelijk hadden, was hun opofferingsgezindheid, fanatisme, moralisme, het overtuigd zijn van het eigen gelijk. Een kleine, harde kern was bereid tot de gewapende strijd. Maar anders dan in landen om ons heen is er in Nederland geen illegaal politiek circuit ontstaan. Tegen het eind van de jaren zeventig was de revolutionaire droom uitgewerkt en stond er een nieuwe generatie radicale activisten op die brak met de revolutionaire stijl van actievoeren. De auteur is journalist en filosoof; na jarenlang als redacteur bij De Groene Amsterdammer te hebben gewerkt, is hij nu werkzaam in Berlijn.

nu.nl/achterklap | Jan van Veen terug met Candlelight

nu.nl/achterklap | Jan van Veen terug met Candlelight

HILVERSUM - Het legendarische radioprogramma Candlelight, met romantische gedichten van luisteraars, keert vanaf maandag terug in de ether.

Mr. Candlelight Jan van Veen (63) leent zijn donkerbruine stem vijf avonden per week aan het radiostation voor Nederlandse muziek 100%NL.

Het radiostation, dat zich richt op vrouwen, programmeert Candlelight tussen 23.00 uur en middernacht, van zondag- tot en met donderdagavond. "Rechtstreeks tegenover Met Het Oog Op Morgen'', zegt Van Veen strijdvaardig.

'Niet geautoriseerde' biografie over Van Agt - RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP - NIEUWS

'Niet geautoriseerde' biografie over Van Agt - RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP - NIEUWS

"Dit is geen geautoriseerde biografie. Niet geautoriseerd, dus betrouwbaar!" Met die uitspraak liet Dries van Agt zich bij de presentatie van de biografie over hem, weer eens zien als politiek woordkunstenaar. De lezer van de biografie moet weten dat het geschrevene allemaal waar is. Echter: mochten er onwelgevallige zaken uit voortkomen dan is er een uitweg voor Van Agt; de biografie is niet geautoriseerd.

De kans dat de biografie vervelende gevolgen hebben voor Van Agt is overigens erg klein. Het vuistdikke boek beschrijft een periode in de Nederlandse geschiedenis die wel recent is, maar niet snel meer emotionele reacties zal oproepen. Abortuskliniek Bloemenhove, de Drie van Breda, de zaak Menten en de Molukse gijzelingsacties, hoe gevoelig deze onderwerpen in de jaren 70 van de vorige eeuw ook lagen, ze zullen nu bij nadere beschouwing geen politiek brisante situaties meer opleveren.

Moviemachine

Moviemachine

De Cosmos maakten in de jaren zeventig deel uit van de zojuist opgerichte NASL (North America Soccer League), dat aan de basis van het voetbal in Amerika stond. Maar het bleef allemaal kleinschalig totdat de eigenaar van de club besloot eens goed financieel uit te pakken en de wereldberoemde Braziliaanse voetballer Péle te rekruteren voor de Cosmos. Péle pakte zijn biezen en vertrok naar Amerika en zorgde daar voor een ware sensatie. Ineens was voetbal een hot item en meer spelers uit andere landen waaronder de Italiaan Giorgio Chinaglia, de Duitser Franz Beckenbauer en de Brit Rodney Marsh maakten de oversteek naar Amerika. In de hoogtijdagen trokken meer dan 75.000 voetballiefhebbers naar het stadion om de wedstrijden van de Cosmos te zien. Het succes mocht alleen niet lang voortduren en halverwege de jaren tachtig sloten de New York Cosmos de poorten.

Symposium 'De Seventies: breukvlak voor de sociaal-democratie'

Symposium 'De Seventies: breukvlak voor de sociaal-democratie'

De jaren zeventig staan weer volop in de belangstelling: de oranje-bruine interieurs, het 'aksie'-voeren, de politieke bevlogenheid en de tolerantie. De werkgroep geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting - het wetenschappelijk bureau van de PvdA - en het OGC organiseren samen een symposium over dit veelbewogen decennium.

De waardering van de Seventies loopt nog steeds sterk uiteen: voor sommigen zijn ze een bron van ergernis ('Toen is Nederland definitief ontspoord'), voor anderen vormen ze een bron van inspiratie en nostalgie. De jaren '70 markeren een breukvlak: politieke vernieuwing, culturele doorbraak en maatschappijhervorming kenmerken deze tijd evenzeer als toenemende individualisering, de omslag in de economie en de opkomst van de neoliberale en neoconservatieve politiek.

In het ochtendprogramma van het symposium worden de nationale en internationale sociaal-democratische verwikkelingen in de jaren zeventig belicht. 's Middags vinden drie workshops plaats over de stijlbreuken in de politieke cultuur, de sociaal-economische veranderingen en de sociaal-culturele ontwikkelingen. Sprekers zijn onder meer de Utrechtse hoogleraren Duco Hellema en Jan Luiten van Zanden. Aan het eind van het symposium zal een poging worden gedaan gezamenlijk een eerste balans op te maken van dit bewogen en veelzijdige decennium.

Nieuws Nu