27 januari 2007

Rutger Hauer (1977) zingt



Turks Fruit.

Filmster Rutger Hauer brengt een single uit.
De opbrengst van het nummer gaat naar de Rutger Hauer Starfish Association, die zich inzet voor met hiv besmette kinderen.
Dat meldde de website Fonos.nl gisteren. Op die internetpagina kan muziek worden besteld die niet meer in de platenzaak te koop is.
Acteur Hauer maakte het nummer Babies in 1977 met Urban Heroes-zanger Evert Nieuwstede. Het werd nooit uitgebracht, omdat Hauer (Soldaat Van Oranje, Turks Fruit) kort daarna naar de Verenigde Staten vertrok voor zijn filmcarrière. Na dertig jaar is de single alsnog te koop onder de bandnaam Rutger Hauer's Star-fish. Hij is alleen te bestellen via Fonos.nl.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 27 januari 2007

Staatsgeheimen

Militairen, politici en regeringsfunctionarissen in Argentinië zijn niet langer gebonden aan het bewaren van staatsgeheimen. Zij mogen voortaan gevoelige informatie prijsgeven als daarmee het onderzoek naar mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) is gediend. De Argentijnse president Néstor Kirchner tekende daartoe gisteren een decreet. Dat geldt ook voor ex-militairen en ex-bestuurders, aldus Argentijnse kranten . Tot nu toe beriepen veel (oud-)militairen zich op hun geheimhoudingsplicht bij onderzoeken.

Bron: Trouw 27 januari 2007

Het toneel speelt de familie Avenier


Een typisch Nederlandse familie en een samenleving in verwarring.

De Geschiedenis van de Familie Avenier vertelt de belevenissen van een heel gewone Nederlandse familie over een periode van vijftig jaar. Het begint als de Tweede Wereldoorlog ruim tien jaar voorbij is. Het land wordt opgebouwd.We zitten diep in de jaren vijftig. De ontdekking van de wereld (deel 1) speelt op de dag en de avond dat het jaar 1955 zal overgaan in het jaar 1956.

Het tweede deel, De ontdekking van de ziel, speelt vijftien jaar later. Er is veel gebeurd, niet alleen in de familie, ook de Nederlandse samenleving is veranderd. Het popfestival Kralingen is aan de gang. De meeste buurtkruideniers hebben het verloren van de grote supermarkten. Steeds meer mensen kopen een wasmachine. De NVSH (Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming) geeft druk bezochte cursussen in vrijen, partnerruil is iets wat je op z'n minst één keertje geprobeerd moet hebben. Er schijnt zelfs zoiets te bestaan als een zelf, dat wat je echt bent en daarnaar is iedereen naarstig op zoek. Naar zelfverwerkelijking. De samenleving emancipeert en polariseert. En de familie Avenier probeert het spoor niet kwijt te raken.

Boudewijn de Groot


Boudewijn de Groot (62) is gisteren met zijn nieuwe album Lage Landen meteen op de eerste plaats van de Album Top 100 binnengekomen.
Hij is daarmee de oudste Nederlandse artiest ooit die deze plaats heeft bereikt.
Het is de eerste keer sinds 1973 dat Boudewijn de Groot de bovenste notering heeft van de albumlijst. Toen bereikte hij die positie met de plaat Hoe sterk is de eenzame fietser.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 27 januari 2007

in! Behang


Een jaar of twee begonnen de woonbladen er al mee, maar nu is de trend echt doorgedrongen tot in de Hollandse huiskamers; wie heeft er geen plannen om dit voorjaar een wandje te behangen? 'Behang is booming business', zeggen ze bij Eijffinger, Nederlands grootste behangproducent.


Bron: De Volkskrant 27 januari 2007

Welterusten mijnheer de president. Nederland en de Vietnamoorlog 1965-1973


Heeft het zin om te demonstreren? In zijn proefschrift heeft Rimko van der Maar onderzoek gedaan naar de spanning tussen de publieke opinie en het standpunt van de Nederlandse regering met betrekking tot de oorlog in Vietnam. Op welke manier heeft 'de straat' het parlement en de regering onder druk gezet? Hoe is het politieke debat verlopen? Welke rol speelden de media in het onder druk zetten van de regering?
De conclusie is dat de regering altijd achter de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam heeft gestaan, maar dat dat zeker niet probleemloos ging. Zowel het kabinet-Cals, De Jong als het kabinet-Biesheuvel was bij vlagen onzeker over wat het met de maatschappelijke kritiek aanmoest. Dat wil echter niet zeggen dat de druk op de regering vooral het gevolg was van protestacties of demonstraties. Zij speelden weliswaar indirect een rol, maar uit dit onderzoek blijkt dat er al vrij vroeg - mede door de politieke onrust van die tijd - ook in politieke kringen kritiek was op de Amerikaanse interventie in Vietnam.

Echt massale oppositie tegen de oorlog ontstond pas in de jaren zeventig, stelt Van der Maar in De Volkskrant van vandaag. In 1968 staakte president Johnson de bombardementen op Noord-Vietnam, daarna besloot zijn opvolger Nixon de Amerikaanse troepen gelei-delijk terug te trekken en de oorlog te 'Vietnamiseren'.
Vooral de hervatting van de bombardementen op Noord-Vietnam, vlak voor Kerst-mis 1972, wekte in Nederland veel woede en onbegrip. De Amerikanen hadden Viet-nam in feite al opgegeven, stelden de critici, en gebruikten nu excessief geweld om een eervolle aftocht te bereiken. In december 1972 demonstreerden vijftig- tot honderdduizend Nederlanders tegen de 'kerstbombardementen'.

Welterusten meneer de president, Nederland en de Vietnamoorlog 1965-1973. Boom, Amsterdam. ISBN 9789085063 513; 294 blz. € 19,50

Bron: De Volkskrant 27 jnauri 2007

26 januari 2007

Doe maar op het breukvak tussen de jaren zeventig en tachtig

De musical 'Doe maar!' met hits van de groep gaat niet over de populaire popgroep. Wel over de zitzak en andere thema's uit de jaren tachtig. Schrijver Van de Waterbeemd: "Het speelt zich af op het merkwaardige breukvak tussen de jaren zeventig en tachtig, toen Doe Maar populair was. Het geloof in een betere wereld maakte plaats voor het doemdenken, de broekriem van Lubbers. Maar het activisme uit het decennium daarvoor bleef nog een tijdje hangen".

Bron: NRC Handelsblad 26 januari 2007

24 januari 2007

RAF-leden Mohnhaupt en Klar komen wellicht snel vrij



Fernsehansprache von Bundeskanzler Schmidt zur Schleyer Entführung im Terrorherbst 1977

Twee leden van de vroegere terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) komen binnenkort mogelijk vervroegd vrij. De RAF ontstond eind jaren zestig vanuit het studentenprotest en ontwikkelde zich in de jaren zeventig tot een terreurorganiatie. Brigitte Mohnhaupt (57) en Christian Klar (54), die tot de 'tweede generatie' RAF-terroristen behoorden, hebben 24 jaar uitgezeten van de levenslange gevangenisstraf waartoe zij wegens meervoudige moord zijn veroordeeld. Van de 26 RAF-leden die ooit tot levenslang zijn veroordeeld, hebben er meerdere gratie gekregen. Wanneer Mohnhaupt en Klar vrijkomen zullen van de RAF-terroristen alleen nog Eva Haule en Birgit Hogefeld (later veroordeeld) vastzitten.

Wijken uit de jaren zeventig en tachtig kwetsbaar

De wijken uit de jaren zeventig en tachtig dreigen de nieuwe getto's te worden, stelt de Stichting Experimenten Volkshuisvesting.
De wijken met hun vele kronkelstraatjes en hofjes zijn onoverzichtelijk en daardoor kwetsbaar.
De zogenaamde Haagse "bloemkoolwijken" uit de jaren zeventig en tachtig zijn kwetsbaar, erkent de Haagse stadsbouwmeester Maarten Schmidt. "In dat soort wijken heb je geen weidse pleinen, geen lange rechte wegen. Het is er vaak heel groen, en het zit vol met steegjes en buurtjes. Het is er dus niet overzichtelijk. De parkeerproblemen zijn er vaak groot, omdat het autobezit groter is geworden. En je hebt met al die achterafjes al snel troep op straat. Vanuit de gemeente dient er een bijna permanente aandacht te zijn voor het beheer. Dan gaat het goed. Maar over het algemeen is er juist veel kwaliteit te vinden. Ik denk dat buren hier relatief vaak samen barbecuen. Zo lang dat buurtgevoel op peil is, hoeft men niet bang te zijn dat deze wijken achterstandswijken worden."

Bron: AD/Algemeen Dagblad 25 januari 2007

Een standbeeld van Basil


John Cleese (67) geeft zijn steun aan een campagne die wordt gevoerd om het Basil Fawlty-personage dat hij ooit vertolkte, een standbeeld te geven.

Inwoners van het Engelse stadje Torquay zijn een actie begonnen om de hysterische hoteleigenaar uit de succesvolle comedyserie Fawlty Towers door middel van een standbeeld te vereeuwigen.

Het fictieve hotel Fawlty Towers uit de serie stond in Torquay. En hoewel er in de jaren zeventig slechts twaalf afleveringen werden opgenomen, vindt de lokale bevolking dat de badplaats dermate op de kaart is gezet dat Basil Fawlty een beeld verdient.

Bron: Het Parool 24 januari 2007

Zie ook: http://www.hellomagazine.com/film/2007/01/23/john-cleese-torquay/

23 januari 2007

Interiors (1978): het vervolg


Op de planken van hun huistheater brengt Het 'Maastrichtse' Vervolg weer een nieuwe productie. Deze keer een onheilspelend familiedrama van de hand van Woody Allen. Allen liet zich voor dit stuk inspireren door het werk van Ingmar Bergman en Anton Tsjechov. Voor de regie tekent Annelore Kodde die eerder bij Het Vervolg al garant stond voor 'Lunch'.

Een onheilspellend familiedrama van Woody Allen.

De zestigjarige Eve, binnenhuisarchitect van beroep, geeft haar leven met ijzeren precisie vorm. Zo creëerde zij een harmonieus thuis voor haar echtgenoot en haar drie dochters. Alles in haar omgeving lijkt gestoffeerd en gemeubileerd voor de eeuwigheid.Tot het gezin tijdens een ontbijt volledig wordt overrompeld door de nuchtere aankondiging van echtgenoot Arthur dat hij tijdelijk van Eve wenst te scheiden. De moeder dreigt een zenuwinzinking te krijgen en de volwassen dochters weten zich geen raad. Elk van hen gaat op haar eigen manier om met de totaal onverwachte beslissing van hun vader en proberen hun moeder op de been te houden.

Woody Allen liet zich bij het schrijven van Interiors (1978) inspireren door het werk van Ingmar Bergman en Anton Tsjechov.

Bron: Het Financieele Dagblad 20 januari 2007

http://www.hetvervolg.nl

Franz Klammer

Voormalig Olympisch skikampioen Franz Klammer gaat het bidcomité van Salzburg leiden. De Oostenrijkse stad wil de Winterspelen van 2014 in huis halen. Klammer won op indrukwekkende wijze de Olympische afdaling van 1976 in Innsbruck.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 23 januari 2007

Boer & Croon was niet de eerste

Floris Croon startte in 1972 samen met Cees Boer het bureau Boer & Croon. Boer & Croon beweert in 1979 als eerste in Nederland het concept van interim-management geïntroduceerd. Dat is niet juist beweert H. Karssen van Karssen Adviesgroep in Het Financieele Dagblad. Hij zegt dat de dienstverlening op het gebied van het extern inschakelen van hoger management voor projecten is reeds vóór 1979 in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. Hij zelf startte in 1972. Daarna kwamen andere dienstverleners met dezelfde producten. Hij herinnert zich Employment Services en Custom Management. Ook ver vóór 1979.

Bron: Het Financieele Dagblad 23 januari 2007

Apolloproject


Op 25 mei 1961 kondigde de Amerikaanse president John F. Kennedy aan dat er voor 1970 een mens op de maan zou landen. Het was het startsein voor het zogeheten Apolloproject, dat van 1961 tot 1972 duurde. Het omvatte elf bemande vluchten. Uiteindelijk zou Apollo 11 op 20juli 1969 op de maan landen. Het digitale themakanaal /Geschiedenis TV herhaalt drie uitzendingen waarmee de NTS in de jaren zestig verslag deed van de Apolloreizen naar de maan, namelijk de vluchten van Apollo 11, 12 en 13.

Het themakanaal kan via internet worden bekeken. Ga naar

http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/32707252/

en klik op de tekst van /Geschiedenis TV of op 'Start het kanaal'.

Bron: De Volkskrant 20 januari 2007

Nieuws Nu