17 februari 2007

Theo Pahlplatz en Epi Drost


Op 17 februari 1971 legt FC Twente in de kwartfinale van de UEFA Cup Juventus het vuur na aan de schenen. De Tukkers maken voor eigen publiek door goals van Theo Pahlplatz en Epi Drost de 2-0 nederlaag van de eerste wedstrijd in Turijn goed, maar in de verlenging blijken de Italianen te sterk. Juve komt terug tot 2-2 en plaatst zich voor de halve finales. Vier jaar later bereikt Twente wél ten koste van Juventus de finale.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 17 februari 2007

Epi Drost

16 februari 2007

The Godfather


The Godfather is door het Filmfocuslegioen met een grote meerderheid verkozen tot beste film uit de jaren zeventig. Het meesterwerk van Francis Ford Coppola heeft bijna drie keer zoveel stemmen gekregen dan nummer twee Star Wars. Paul Verhoevens Soldaat van Oranje en Turks fruit staan zij aan zij met elk 23 stemmen.



Bron: filmfocus.nl 25 januari 2007



The Godfather

Monumentale studie naar het Duitse trauma RAF


Deze week werd bekend dat een lid van de linkse terreurbeweging RAF vrijkomt. Onderzoekers hebben nog steeds volop werk aan de aanhangers van de stadsguerrilla. Jacco Pekelder bespreekt in het NRC van vandaag: Wolfgang Kraushaar (red.): Die RAF und der linke Terrorismus.Hamburger Edition, 1415 blz.Twee banden in casette € 78,00

(Sinds eind januari staat de Rote Armee Fraktion in Duitsland opnieuw in het centrum van een fel maatschappelijk debat. Dit keer draait het om de laatste vier nog gevangen zittende leden van deze linkse terroristische beweging. Deze week werd bekend dat Brigitte Mohnhaupt eind maart vrij komt; ze was betrokken bij een reeks ontvoeringen en moorden in de jaren zeventig. Ook Christian Klar lijkt op weg naar de uitgang. Hij krijgt hoogstwaarschijnlijk binnenkort gratie van de bondspresident.)

Bron: NRC Handelsblad 16 februari 2007

15 februari 2007

Dingeman (Dé) Stoop (1919-2007)


Dingeman (Dé) Stoop overleed maandag op 87-jarige leeftijd. Hij was voorzitter van voetbalclub FC Amsterdam, die in de jaren zeventig successen boekte de naam 'De Lievertjes". De club ontstond op 20 juni 1972 uit de fusie van de Amsterdamse voetbalclubs Blauw-Wit en DWS. Na afloop van het seizoen 1973-1974 trad ook De Volewijckers toe tot de fusieclub. Na een succesvolle start zakte de fusieclub in 1978 af van de Eredivisie naar de Eerste Divisie.

Bron: NRC Handelsblad 15 februari 2007, Wikipedia, de vrije encyclopedie.

14 februari 2007

Dat shirt


Bijna net zo veel kritiek als de 2-0 nederlaag tegen Portugal leverde het shirt op dat de Braziliaanse bondscoach Dunga vorige week tijdens de interland droeg. Dunga had een soort discokleding uit de jaren zeventig aan inplaats van een trainingsjack of een colbert. De pers sprak er schande van.
Bron: AD/Algemeen Dagblad 14 februari 2007

Rode Brigades



Rapimento Aldo Moro
Met de arrestatie van vijftien mannen in Italië, zegt de Italiaanse politie een wederopstanding van de Rode Brigades uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw tijdig te hebben verijdeld. De groep zou een serie aanslagen hebben beraamd.

Bron: De Volkskrant 14 februari 2007

Klaphoezen


"Klaphoezenrock", zo typeerde iemand de muziek waarmee het Australische trio Wolfmother gisteren een vol Paradiso in beroering bracht. Wolfmother is onmis-kenbaar geworteld in het tijdperk dat rockmuziek in uitklapbare elpeehoezen werd verkocht: de jaren zeventig van Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath. Aldus Jan Vollaard in NRC Handelsblad van vandaag.

13 februari 2007

Van links naar rechts

De ministers van het nieuwe kabinet zijn bekend. Ella Vogelaar wordt minister van Integratie en Wijkverbetering. Vogelaar is voorzitter van de brancheorganisatie voor reïntegratiebureaus Boaborea, en maakte in de jaren tachtig en negentig faam als vakbondsvrouw.

Vogelaar (57) was in haar loopbaan vooral vaak 'de eerste vrouw die'. Ze was in Nederland de eerste vrouwelijke voorzitter van een vakbond (onderwijsbond ABOP). Ze was de eerste vrouw die vicevoorzitter werd van de vakcentrale FNV. En ze trad in 2003 aan als eerste vrouwelijke president-commissaris van een beursgenoteerd bedrijf, Unilever Nederland. Nog steeds is emancipatie een van haar drijfveren.

Haar carrière kende een opmerkelijke ontwikkeling. In de jaren zeventig was ze actief partijlid van de communistische CPN, in 2004 werd ze lid van het algemeen bestuur van werkgeversvereniging VNO-NCW. 'Een mens mag gelukkig veranderen, ik ook', zei ze daarover in 2003 in de Volkskrant.

Bron: Teletekst en De Volkskrant van 6 februari 2007

Kramer en Wüst in voetsporen van illustere Schenk en Keulen-Deelstra


In 1970 werden de schaatsers Ard Schenk en Atje Keulen-Deelstra, in hetzelfde jaar, voor de eerste keer wereldkampioen allround. Afgelopen zondag zorgden Sven Kramer en Ireen Wüst voor de dubbel. De vraag dringt zich op of de twee in de voetsporen van de helden van weleer gaan treden.

Bron: ANP 12 februari 2007

Volvo 240


Gisteren zag hij hem ineens rijden tussen Hoofddorp en Haarlem zijn oude auto. Een lichtblauwe Volvo 240. Aldus Martin Bril in de Volkskrant van vandaag.

12 februari 2007

ChristenUnie, van rechts naar links


In 1975 richten christenen uit verontrusting over de koers van het CDA de Reformatorische Politieke Federatie op. Het was protestpartij tegen de vrije cultuur van de jaren zeventig. Deze partij is in 2000 gefuseerd met het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) onder de nieuwe naam ChristenUnie.
Het GPV was een in 1948 gevormde protestants-christelijke partij, die zich baseerde op bijbelse normen. Deze partij was sterk verbonden met de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Dit orthodoxe kerkverband is onstaan in 1944, als afscheiding van de Gerefomeerde Kerken in Nederland.

Het GPV, de RPF en de Staatkundig Gereformeerde Partij werd in de jaren zeventig aangeduid als "klein rechts". Opmerkelijk is dat anno 2007 is dat de ChristenUnie deel gaat uitmaken van een centrum linkse regering samen met CDA en PvdA.

Zie onder meer NRC Handelsblad 12 februari 2007; Samen in de naam van Jezus;
Nieuwe evangelische achterban eist invloed binnen gereformeerde ChristenUnie

De Volkskrant, in de jaren zeventig een wat rare linksige krant

Jan Blokker haalt in De Volkskrant van vandaag herinneringen op aan oud-hoofdredacteur Harry Lockefeer van De Volkskrant, die is overleden. Lockefeer vervulde die functie van 1982 tot 1995.
'Samen hebben we geprobeerd uit die wat rare linkserige krant van de jaren zeventig een echt ongebonden kwaliteitskrant te maken", zegt Jan Blokker. De huidige hoofdredacteur van De Volkskrant, Pieter Broertjes, omschrijft Lockefeer in Het Financieele Dagblad als als "de man die de Volkskrant groot en welvarend heeft gemaakt in de 13 jaar dat hij hoofdredacteur was".

Jan Blokker was in de jaren zestig en zeventig gezichtsbepalend voor het linkse intellectuele volksdeel, en blonk uit in satirische stukjes over de linkse mode; gebundeld in onder andere Ben ik eigenlijk wel links genoeg? (1974).

Over Jan Blokker: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Bron: De Volkskrant en Het Financieele Dagblad van 13 februari 2007

Reünie The Police



Voor het eerst in 23 jaar stond de fameuze Britse band The Police weer samen op het podium. Bij de uitreiking van de Grammy Awards, vannacht in Los Angeles, speelden Sting (l.) en zijn oude makkers onder andere Roxanne, hun grote hit uit 1979.

Bron: Het Parool 12 februari 2007

De legendarische Britse popgroep The Police treedt op tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het trio Sting (Gordon Sumner), Stewart Copeland en Andy Summers speelt op 11 februari in het Staples Center in Los Angeles, aldus de Amerikaanse tv-zender FoxNews.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 31 januari 2007

De Britse popband The Police werkt aan plannen om na twee decennia weer bijeen te komen voor een tournee.

Bron: Het Parool 17 januari 2007

Nieuws Nu