10 februari 2007

De Schilderswijk eenzijdig vol met huurwoningen

Adri Duivesteijn, destijds wethouder ruimtelijke ordening van Den Haag, bouwde de Schilderswijk eenzijdig vol met huurwoningen. Dat was fout, erkent hij nu in Trouw van vandaag. "Maar dat de stroom nieuwkomers zó groot zou zijn, kon toen niemand bedenken."

Duivesteijn, geboren en getogen in de Schilderswijk, erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Dat is niets om je voor te schamen. We hebben ingezet op fysieke renovatie, met betaalbare huren voor iedereen. Maar dat de stroom nieuwkomers zó groot zou zijn, kon toen niemand bedenken. Pas na 1984 werd er duurzamer gebouwd. Kijk naar de Vaillantlaan. Die straat noem ik een succes."

Bron: Trouw 10 februari 2007

Bijdrage van Duivesteijn aan de stadsvernieuwing in de jaren zeventig en tachtig:
  • vice-voorzitter aktiegroep JAS (Jongeren Aktiegroep Schilderswijk), van 1969 tot 1971
  • vice-voorzitter wijkberaad Schilderswijk-Kortenbosch, van 1969 tot 1971
  • hoofdredacteur wijkkrant "De Schilderswijker", van 1971 tot 1975;
  • lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, van 1975 tot 1989
  • wethouder (van ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing) van 's-Gravenhage, van 1980 tot 1989

09 februari 2007

De geschiedenis van Molukkers 1951-2006


In de jaren zeventig radicaliseerde strijd voor onafhankelijkheid van de Molukken.

Henk Smeets en Fridus Steijlen schreven De geschiedenis van Molukkers 1951-2006, inclusief de achtergronden van de radicale acties uit deze periode.

In 1951 arriveerden ongeveer 12.500 Molukkers, voornamelijk voormalig militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen in Nederland. De bedoeling was dat zij na enkele maanden naar huis zouden gaan. Nu, vijfenvijftig jaar later, weten wij dat slechts een kleine groep is teruggegaan. Duidelijk wordt hoe de dekolonisatie van Indonesi? en de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken, bijdroegen aan het vastlopen van de demobilisatie van ongeveer 3.500 Molukse militairen en hun overkomst naar Nederland. Omdat zowel de overheid als de Molukkers uitgingen van een tijdelijk verblijf, wezen beide lange tijd integratie af. 'In Nederland gebleven' gaat over de spanning tussen een migrantengroep en de overheid, de gewelddadige confrontatie tussen ballingen met politieke idealen en de Nederlandse samenleving, maar óók over samenwerking van overheden en Molukkers om samen de problemen de baas te worden. De geschiedenis van de Molukkers roept associaties op met hedendaagse discussies en ontwikkelingen ten aanzien van andere migrantengroepen. Deze studie was een opdracht van de toenmalige minister van Grote-Stedenbeleid en Integratie, Roger van Boxtel, ter gelegenheid van het vijftigjarig verblijf in Nederland in 2001. Historicus Henk Smeets en antropoloog Fridus Steijlen, die de studie in opdracht van het Moluks Historisch Museum hebben geschreven, hebben beide veel over de geschiedenis van Molukkers gepubliceerd. 'In Nederland gebleven' is een uitgave van Bert Bakker in samenwerking met het Moluks Historisch Museum.
Acties jaren '70


(zie voor een recentie NRC Handelsblad 9 februari 2007)

Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant


Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is beheerder geworden van een zeer bijzondere collectie: de collectie van filmproducent Loek de Levita. Loek de Levita maakte in de jaren ’70 samen met Thijs Chanowski de immens populaire kinderseries De Fabeltjeskrant, Paulus de Boskabouter en Bolke de Beer. Alle afleveringen van die series als ook de originele poppen, scripts, foto’s en merchandise artikelen uit die tijd zijn overgedragen aan Beeld en Geluid. Het instituut is overeengekomen al het materiaal te beheren, waar nodig te conserveren en beschikbaar te stellen voor derden. Door het materiaal over te dragen aan Beeld en Geluid hebben Robin en Alain de Levita de collectie van hun vader Loek de Levita veilig gesteld voor de toekomst.


Bron: Beeld en Geluid 8 februari 2007

08 februari 2007


Bij het veilinghuis Christie's komen enkele honderden paar schoenen uit de collectie van Jan Jansen onder de hamer. Zoals de goud- en olijfkleurige 'Fong Leng I'-schoen met een super hoge hak van maar liefst 13,5 centimeter. Deze ontwerpster van extravagante kleding die in de jaren zeventig en tachtig vooral bekendheid verwierf door bewonderaarster Mathilde Willink, vroeg in 1974 aan Jansen om schoenen te ontwerpen voor haar show. Hij kreeg de opdracht zich vooral niet in te houden.


Bron: Trouw 8 februari 2007

De society-figuur (tegenwoordig zou je zeggen Bekende Nederlander) Mathilde Willink werd in 1977 dood op bed aangetroffen met een kogel in haar hoofd. Of het zelfmoord of moord was is nooit opgehelderd. Mathilde was de echtgenote van de schilder Carel Willink.

Gary Glitter - I ´m the leader of the gang (I am)



Popster Gary Glitter, in Vietnam veroordeeld wegens kindermisbruik, komt vervroegd vrij. De Brit moet officieel tot november 2008 vastzitten, maar woensdag werd bekend dat hij drie maanden eerder vrij komt. Glitter werd in maart 2006 veroordeeld voor seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes. Straffen van gevangenen met goed gedrag worden nu verminderd ter ere van het nieuwe maanjaar, zo werd woensdag bekend. De 62-jarige Brit, die in de jaren zeventig bekend werd met het nummer I'm The Leader Of The Gang, kreeg in 1999 in Engeland vier maanden cel voor het bezit van kinderporno en werd later Cambodja uitgezet wegens zijn seksuele voorkeur.

Bron: De Volkskrant 8 februari 2007

De herwaardering van pre-punk



Anarchy in the U.K

Punk bestaat dertig jaar, en popcritici wijzen er maar wat graag op hoezeer die anarchistische muziek, ontstaan in 1977, doorleeft in hedendaagse bands als Arctic Monkeys en de Fratellis. Niets is minder waar, aldus Gijsbert Kamer, vandaag in De Volkskrant.

Citaat:
"Drie misverstanden over het punkjaar 1977;
1. Het muzikale aanbod was midden jaren zeventig zo belabberd, dat een revolte tegen de gevestigde orde niet uit kon blijven.; Inderdaad, de hopeloos pretentieuze progrock, zoals die in de jaren zeventig floreerde, smeekte om een reactie. Maar je had ook Bob Marley en Kraftwerk die de aandacht trokken met nieuwe muziekstijlen. David Bowie nam in 1975 vast een voorschot op de latere discorage met het album Young Americans, en Bob Dylan en Bruce Springsteen brachten platen uit die nog altijd tot hun besten worden gerekend.;
2. Punk zou in 1977 de popmuziek in een klap veranderen.; Er werd na 1977 nog minstens zo veel belegen rock gemaakt als voorheen, en de successen van de Sex Pistols en The Clash stonden nog altijd in geen verhouding tot die van bijvoorbeeld 10CC, Queen, The Eagles, Electric Light Orchestra en Fleetwood Mac.;
3. In een punkband spelen was in 1977 synoniem aan onafhankelijk zijn. Alle punkbands begonnen een eigen label om zo de Do It Yourself gedachte gestalte te geven.; Mooi niet. Onafhankelijke platenlabels kwamen met bosjes tegelijk uit de grond. Maar de belangrijkste bands als The Clash, The Sex Pistols en The Jam uit Engeland en de Ramones en Blondie uit de VS stonden allemaal onder contract bij de 'majors'.;

Vijf klassiek geworden popplaten uit 1975;
1. Bruce Springsteen: Born To Run;
2. Bob Dylan: Blood On The Tracks;
3. Bob Marley & The Wailers: Natty Dread;
4. Queen: A Night At The Opera;
5. Patti Smith: Horse.;
Vijf platen uit 1975, nog zonder die status;
1. Elton John: Captain Fantastic & The Brown Dirt Cowboy;
2. Dr. Feelgood: Down By The Jetty;
3. Guy Clarke: Old No. 1;
4. Tom Waits: Nighthawks At The Diner;
5. Van Dyke Parks: The Clang Of The Yankee Reaper;
Vijf grote hits uit 1975;
1. Queen: Bohemian Rhapsody;
2. Labelle: Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir;
3. 10 CC: I'm Not In Love;
4. Tammy Wynette: Stand By Your Man;
5. Kraftwerk: Autobahn "

07 februari 2007

Ze komen alledrie met een akoestische gitaar het podium op, Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex. Je moet onwillekeurig denken aan de groep America, die drie softrockende kampvuurzangers uit de vroege jaren zeventig.

Op weg naar huis - tour de chant
Kees Prins, JP den Tex en Paul de Munnik
Speellijst

Bron: Het Parool 6 februari 2007

The Last King of Scotland


Gebaseerd op gebeurtenissen tijden het regime van dictator Idi Amin gezien door de ogen van zijn lijfarts in de jaren zeventig.
Bron: NRC Handelsblad 7 februari 2007

Nieuws Nu