24 februari 2007

Een rode ster met een machinegeweer



In Duitsland staat na dertig jaar de Rote Armee Fraktion, alias de Baader-Meinhofgroep, weer ter discussie. Een overbodige discussie, vindt historica Bettina Röhl, dochter van Ulrike Meinhof, aangezwengeld door links dat zijn geweten wil sussen. Een interview in NRC Handelsblad van vandaag.

De linkse Rote Armee Fraktion (RAF) voerde vanaf begin jaren zeventig als stadsguerrilla een gewapende strijd tegen de Duitse staat. De terroristen verafschuwden het kapitalisme, zagen de Duitse overheid als een onderdrukkingsmachinerie en ageerden tegen het feit dat oud-nazi's nog belangrijke maatschappelijke functies bekleedden. Vierendertig mensen kwamen door kogels van de RAF om het leven. Onder het logo van de RAF, een rode ster met een machinegeweer, opereerden tussen 1970 en 1998 drie generaties terroristen. De eerste, geleid door Andreas Baader en Ulrike Meinhof, was actief van 1970 tot 1972. Na hun arrestatie probeerde een tweede generatie met gewelddadige acties hun vrijlating te forceren. Een derde generatie pleegde in de jaren '80 en '90 diverse aanslagen.

De terreur bereikte een piek in het najaar 1977 met de moord op openbaar aanklager Siegfried Buback, werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer en bankier Jürgen Ponto. Brigitte Mohnhaupt, die volgende maand vervroegd vrijkomt, en Christian Klar, die een gratieverzoek heeft ingediend, waren kopstukken van de tweede generatie. Naast hen zitten nog twee voormalige RAF-leden gevangen: Eva Haule, die mogelijk deze zomer vervroegd vrijkomt, en Birgit Hogefeld.

Bron: NRC Handelsblad 24 februari 2007

De 'Heer Olivier'

Topcrimineel of dictator, in het universum van Moszkowicz is iedereen een heer, schrijft de heer Joost Zwagerman in De Volkskrant van 24 februari 2007. Echter, ook nadat hij in 2000 was geliquideerd, had niemand het over 'de heer Klepper'. Dat privilege lijkt voorbehouden aan een speciale categorie van romantische boeven. Meester-oplichter Arie Olivier kreeg in de jaren zeventig en tachtig vanwege zijn gesoigneerde voorkomen de bijnaam 'Heer Olivier'.

Bron: NRC Handelsblad 24 februari 2007

De kleine oorlog tussen de gemeente en de CPN

Annet Mooij deed onderzoek naar de kleine oorlog tussen de gemeente en de CPN rond de herdenking van de februaristaking in het verleden. "Een treurige geschiedenis," zegt Mooij. "De herdenking van die bijzondere Februaristaking verwerd al snel tot een koude oorlog tussen het gemeentebestuur en het organiserend comite, met pesterijen over en weer. De CPN manipuleerde naar hartelust. De gemeente toonde zich soms zeer benepen. En dat heeft zich veertig jaar voortgesleept, tot de grote verzoening van 1991."
"Het paste helemaal in de communistische traditie om de herdenking een actuele lading te geven, of dat nu de Duitse herbewapening was of de strijd tegen fascisme. De gemeente had daar moeite mee. Zeker in de jaren zeventig was de herdenking een podium voor politieke standpunten. Er werd gedemonstreerd tegen de regimes in Chili en Zuid-Afrika, of tegen de kruisraketten of het huurbeleid."

Bron: Het Parool 24 februari 2007

Sylvia Kristel


The cigar scene from Emmanuel II
Sylvia Kristel heeft haar autobiografie geschreven. Naakt heet het boek, wat we letterlijk en figuurlijk mogen opvatten. Het boek verscheen eind vorig jaar eerst in Frankrijk, waar ze nog altijd een grote naam is. Michiel van Erp volgde haar voor die gelegenheid een aantal weken en maakte een melancholiek portret, dat zondag in Het uur van de wolf wordt uitgezonden.

Bron: Het Parool 24 februari 2007

Filmmaker Fons Rademakers overleden

"Ik ben toch wel geschokt door zijn dood. Hij was op een leeftijd dat je het kon verwachten, maar toch." Dat zegt actrice Willeke van Ammelrooy over het overlijden van filmmaker Fons Rademakers, in Geneve. Van Ammelrooy werkte met hem aan de film Mira in 1971.

Bron: Het Parool 23 februari 2007

Andere films van Fons Rademakers uit de jaren zeventig:
Mijn vriend (1979) Het Verborgen Leven van Jules Depraeter
Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij (1976)
Niet voor de poezen (1973)
Mira (1971) Mira of de teleurgang van de waterhoek

23 februari 2007

Günter Wallraff, schrik van ondernemend Duitsland, was even in Nederland.

Wallraff zat gisteren op zijn praatstoel in het Goethe-Institut in Amsterdam, waar hij ondervraagd werd door journalist Nico Haasbroek. De twee zijn vrienden sinds 1975, toen Haasbroek correspondent was in Duitsland.

In het Zweeds bestaat het werkwoord 'wallraffen', wat zoveel wil zeggen als iets onthullen wat voorheen geheim gehouden werd. Wallraff heeft als journalist heel wat onthuld. Midden jaren zeventig werd hij op slag beroemd toen hij de journalistieke methodiek van de boulevardkrant Bild genadeloos blootlegde in het boek Der Aufmacher. Vier maanden lang had hij onder de naam Hans Esser op de redactie in Hannover gewerkt, waar hij ontdekte hoe krantenartikelen werden ver-draaid om ze sappiger en smeuïger te maken.

Bron: Het Financieele Dagblad 23 februari 2007

Dorus


Maandag 26 februari is het precies 35 jaar geleden dat Tom Manders overleed. Zijn creatie ‘Dorus’ blijft echter tot op de dag van vandaag springlevend en veel van zijn theater- en televisie-optredens en liedjes behoren inmiddels tot het culturele erfgoed. Naar aanleiding van Manders’ 35ste sterfdag is op vrijdag 23 februari, bij de VARA op Nederland 2, de documentaire ‘Dorus, 35 jaar later’ te zien.

22 februari 2007

Diana Ross naar Nederland



Stevie Wonder - I'm Gonna Make you Love Me (with Diana Ross)

De Amerikaanse soulzangeres Diana Ross geeft op zaterdag 19 mei een eenmalig concert in Ahoy Rotterdam. De show is onderdeel van haar I Love You-Tour. De kaartverkoop start zaterdag. Diana Ross maakte in de jaren zestig deel uit van het succesvolle trio The Supremes. In 1970 begon zij een solocarriere.

Bron: Het Parool 22 februari 2007

Opbouwwerk


In zijn woonplaats Rijswijk is vorige week op 86-jarige leeftijd de voormalige directeur-generaal Maatschappelijke Werk van het ministerie van CRM, Gradus Hendriks, overleden. Hendriks was in de jaren zeventig de topambtenaar onder wiens leiding het welzijnswerk tot bloei kwam.

Bron: De Volkskrant 22 februari 2007

De sociaal-geograaf was Gradus Hendriks was voormalig topambtnaar onder minister Marga Klompe van Cultuur en maatschappelijk werk. Hij bevorderde in de jaren zestig en zeventig als belangrijkste ambtenaar vanuit de overheid het maatschappelijk opbouwwerk. Het achterliggende idee was om vanuit de overheid de culturele en sociaal-economische opbouw te bevorderen in samenwerking met de bevolking en samen met hen de nodige voorzieningen te realiseren. Sinds het einde van de jaren zeventig was tijd was de opbouwwerker de belichaming van alles wat mis was met het welzijnswerk. Kees van Kooten bracht hem tot leven, de oudere jongere met zijn geitenharen sokken en zijn wazig taalgebruik.

Bron: De Volkskrant 23 januari 1997

Zie ook clubshuis Hells Angels.

21 februari 2007

De bordesfoto


De traditie van de bordesfoto van de nieuwe ministersploeg samen met het staatshoofd stamt uit 1971, bij het aantreden van het kabinet Biesheuvel. De dresscode voor de foto is tenue de ville: een donker pak met das voor de heren en een mantelpakje (hoewel een rokje en zelfs een broek ook mag) voor de dames. De ontstaansgeschiedenis van de kledingvoorschriften is een verhaal apart. Tot ver in de vorige eeuw waren bewindslieden gewoon een jacquet te dragen, maar toenmalig koningin Juliana wilde in 1971 niet op de foto met "een stelletje begrafenisondernemers", zegt voormalig minister Harry Langman (Economische Zaken, VVD). De wensen van Juliana leidden tot een dispuut tijdens de eerste vergadering van het kabinet-Biesheuvel. "De vergadering kan zich verder, na een korte discussie, verenigen met het voorstel van de voorzitter (premier Biesheuvel, red.) om bij de beëdiging geen jacquet, maar een donker pak te dra-gen", aldus de notulen van de ministerraad van 5 juli 1971.

Bron: NRC Handelsblad 21 februari 2007

Gamma bouwmarkt


Gamma bestaat 35 jaar. De geschiedenis begint in 1971. Een aantal handelaren in bouwmaterialen maakt op een studiereis in Amerika kennis met het "home improvement center" en besluit dit principe in Nederland te introduceren. Zij richten samen een vennootschap op.

Op 11 mei 1971 opent de eerste GAMMA-winkel zijn deuren. Belangrijkste doelgroep waren de kleine aannemers, maar al snel bleek dat deze niet kwamen. Consumenten kwamen er wel en dus werd het groothandelsconcept omgebouwd tot een detail-handelsaanpak. Deze aanpak, een zelfbedieningswinkel voor de doe-het-zelver, genaamd bouwmarkt, is sindsdien niet meer gewijzigd.

Uit Amerika werd ook "franchising" als nieuwe organisatievorm meegenomen. De GAMMA-bouwmarkten zijn eigendom van zelfstandige ondernemers, die zelf een locatie hebben gehuurd of gekocht en zelf voor het pand en voor voldoende en adequaat personeel zorgen. Intergamma zorgt als franchisegever voor de inrichting van de bouwmarkt, stelt het bouwmarktassortiment samen en koopt dat in. Verder is Intergamma verantwoordelijk voor de publiciteit van de formule.

Dankzij de groei van de doe-het-zelfmarkt in Nederland maakt Intergamma in de jaren 70 een stormachtige ontwikkeling mee. GAMMA-bouwmarkt na GAMMA-bouwmarkt wordt geopend. Succesfactoren waren een uitgekiend vestigingsplaatsbeleid,
de sterke publiciteitsuitingen en centrale inkoop van assortimenten tegen lage prijzen. Ook werden eind jaren 70 de eerste stappen op de Belgische markt gezet. Begin 1980 bedraagt het aantal GAMMA-bouwmarkten 45.

Bron: Intergamma.nl

Hollands Diep

Hollands Diep, een nieuwe glossy over cultuur, verschijnt op 8 maart bij de Weekbladpers. Het is geinspireerd op het fameuze Hollands Diep uit de jaren zeventig. Initiatiefnemer is Robbert Ammerlaan, directeur van De Bezige Bij.

Bron: Het Parool 21 februari 2007

Hollands Diep was een Nederlands cultureel tijdschrift dat tussen 1975 en 1977 tweewekelijks verscheen. Het bevatte artikelen over cultuur, literatuur, en politiek. Redacteuren waren G. Brands, Betty van Garrel, Max van Rooy, K. Schippers en Hans Sleutelaar. Onder andere A. Alberts, Boudewijn Büch, Jan Cremer, Tom Ordelman en Bob den Uyl leverden bijdragen.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

20 februari 2007

"Rooie Annelien" van de VVD op de bres voor de Nederlandse pluriforme samenleving'


Merkwaardig: Geert Wilders was bestuurslid van club die voor een tolerant en pluriform Nederland opkomt. Van de Annelien Kappeyne van de Coppello Foundation, die zich ten doel stelt 'in haar geest bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling en sociale cohesie van de Nederlandse pluriforme samenleving'.

Bron: Trouw 20 februari 2007

"Rooie Annelien" (bijnaam vanwege de kleur van haar haar en haar progressief-liberale opvattingen) was de jaren zeventig parlementariër. Zij hield zij ich in de Tweede Kamer bezig met justitie, binnenlandse zaken, minderhedenbeleid, beleid t.a.v. Zuid-Molukkers. Was in september 1976 woordvoerster bij het debat over de abortusvoorstellen. Was pleitbezorgster van het verlenen van kiesrecht aan Nederlanders in het buitenland, zette zich in voor de rechten van homoseksuelen. De afwijzing door het VVD-congres van het voorstel in Nederland verblijvende buitenlanders stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen te verlenen, was voor haar mede aanleiding zich niet opnieuw voor de VVD verkiesbaar te stellen.

Bron: Biografisch Woordenboek van Nederland, 'Parlement & Politiek' Mr. A. Kappeyne van de Coppello

Nieuws Nu