03 februari 2007

Eén van de vele waanideeën uit de jaren zeventig: de kantoortuin

Dit weekend verhuist de Volkskrant van "een lelijk rotgebouw op de lelijkste plek van Amsterdam, de Wibautstraat, naar een modern fris kantoor ergens in het oostelijk havengebied" Redacteur Rob Vreeken: "Er komt een eind aan vele jaren van bijna ondraaglijk lijden. De redactie van de Volkskrant opereerde al die tijd vanuit een kantoortuin, een infernaal oord waar - anders dan de misleidende naam suggereert - niets kan bloeien en alles verdort. Van de vele waanideeën uit de jaren zeventig hebben er weinig zo veel menselijke en economische schade aangericht als de kantoortuin. Elders in het bedrijfsleven heeft het tuinconcept reeds lang afgedaan, maar bij ons vooruitstrevend dagblad wordt hardnekkig het romantische beeld gekoesterd van de redactiezaal als een dynamische ambiance, zinderend van interactieve creativiteit, waar journalisten in voortdurend overleg ('Stop de persen!') en collegiale samenspraak werken aan hun gezamenlijk product. Niks van geloven."

Bron: De Volkrant 3 februari 2007

Raquel Welch (66) als schoonheidsideaal


Steeds meer make up- en modemerken kiezen rijpere vrouwen als boegbeeld. Ook Raquel Welch (66). Een sexbom, die vooral in actiefilms met paarden, zwaarden en geweren gecast werd. Voor het blad Playboy was ze de "meest begeerde vrouw van de jaren zeventig."

Bron: NRC Handelsblad 3 februari 2007

02 februari 2007

Iran en de VS


Iran en de VS zijn gezworen vijanden sinds een volksopstand in 1979 een einde maakte aan het regime van de sjah, een belangrijke bondgenoot van Amerika. Het gijzelen van ruim vijftig Amerikanen in Teheran (1979-81) veroorzaakte een diep trauma in de VS.
Uit vrees dat het Iraanse revolutionaire vuur zal overslaan naar de sjiieten in Saoedi-Arabië en andere olierijke bondgenoten van de VS, besluit Amerika Saddam te steunen in zijn acht jaar durende oorlog met Iran.
Af en toe zijn er toenaderingen, die op niets uitlopen. Beschuldigingen over Iraanse betrokkenheid bij terrorisme en de ontdekking dat Iran in het geheim werkt aan het verrijken van uranium, voeden het wantrouwen.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 27 januari 2007

Het doetje van de decennia. Op zoek naar het levensgevoel van de 'seventies'




Wat was de gevoelstemperatuur van de jaren zeventig? Sjoerd de Jong bespreekt vandaag in de boekenbijlage van NRC Handelsblad twee boeken over de lange jaren zeventig. Het waren de jaren van een 'grote smoel' maar ook van een 'triest gevoel'.








Howard Sounes: Seventies. The Sights, Sounds and Ideas of a Brilliant Decade.Simon and Schuster, 472 blz. € 33,-.

Ralph Steadman: The Joke is Over. Memories of Hunter S. Thompson. William Heinemann, 396 blz. € 35,-.
Bron: NRC Handelsblad 2 februari 2007

01 februari 2007

Architectuur met visie en vertrouwen in de toekomst

Voorstel voor architecturale invulling van het BPA Stationsomgeving Hasselt, 2004
(Ontwerpteam TWINS, J. Mayer H. – a2o • architecten – Lens°Ass.)


Werk van Jürgen Mayer H. is te zien op de tentoonstelling New Faces in European Architecture, tot en met 22april in het NAi Maastricht. Volgens De Volkskrant van vandaag lijkt zijn vormentaal soms geïnspireerd door het futurisme uit de jaren zeventig, zoals in het kantoor in Hamburg met de afgeronde ramen, of in de mensa in Karlsruhe, waar het plafond naadloos overvloeit in de wanden en andersom. J. MAYER H: 'Voor heel veel mensen heeft retro een negatieve connotatie. Maar ik vind het positief. De dingen die in de jaren zeventig werden uitgeprobeerd, zijn we in de postmoderne tijd helemaal vergeten, want er werd alleen maar teruggegrepen op het verleden. Maar de hoop in de architectuur van de jaren zeventig, de visie en het vertrouwen in de toekomst, die vind ik inspirerend.'

Bron: De Volkskrant 1 februari 2007

31 januari 2007

Bloody Sunday (Paul Greengrass, 2002)


Op 30 januari 1972 eindigde een confrontatie tussen Noord-Ierse demonstranten en Britse militairen in een bloedbad. Er vielen dertien doden, onder wie zes ongewapende, 17-jarige jongens. De Britse regisseur en scenarioschrijver Paul Greengrass, die jaren als documentairemaker voor de BBC werkte, maakte een nauwgezette, onpartijdige reconstructie van de noodlottige zondag. Terwijl het onderzoek door de Britse overheid nog altijd niet is afgerond, laat de film Bloody Sunday haarfijn zien hoe het zover kon komen. Dat Greengrass een meester is in realistisch ogende, integere en indrukwekkende reconstructies bewees hij later opnieuw met United 93. (PK, de Volkskrant)
België 2, 20.50 uur.

Bron: De Volkskrant 31 januari 2007

30 januari 2007

De parlementaire journalistiek van P.L. van Enk


Het meest legendarische wapenfeit uit de wachtcultuur van de parlementaire journalistiek staat nog altijd op naam van P.L. van Enk, in de jaren zestig en zeventig politiek commentator van Trouw. Het speelde zich af in 1975, toen in de fractie van DS'70, een afsplitsing van de PvdA, een breuk dreigde over de koers en stijl van politiek leider Willem Drees junior.In een gespannen sfeer kwamen de zes kamerleden van de partij op een avond in hun fractiekamer in het Kamergebouw bijeen voor wat een cruciaal beraad leek te worden. Het duurde en duurde en in de wachtende drom journalisten op de gang begon Van Enk ongerust op zijn horloge te kijken: de deadline van de krant naderde. Uit de fractiekamer kwamen weliswaar aanwijzingen dat de breuk onvermijdelijk was, maar Van Enk wilde zekerheid. 'Ik weet wel wat', zei hij plotseling tegen collega's, waarna hij wegbeende. Van Enk liep naar de elektriciteitskast in het kamergebouw en draaide resoluut de hoofdschakelaar om. De daad had het gewenste effect. In het pikkedonker kwam Drees, een beetje paniekerig, naarbuiten en riep: 'Wat is er gebeurd?' Een journalist kraaide: 'Dat wilden wij juist aan u vragen'. Hierop deelde Drees mee dat de breuk in zijn fractie een feit was.


Bron: Trouw 30 januari 2007
Zie ook: Andere Tijden

Mao Andy Warhol


Voor een Mao uit 1972 van Andy Warhol betaalde de Chinese onroerendgoedmiljardair Joseph Lau uit Hongkong in november 2006 bij Christie's New York 17,3 miljoen dollar.


Bron: NRC Handelsblad 30 januari 2007

29 januari 2007

Everything You Always Wanted To Know About Sex (But Were Afraid To Ask)

Regie: Woody Allen, VS, 1972. Met Woody Allen, John Carradine, Lynn Redgrave, Louise Lasser, Burt Reynolds en Gene Wilder. Arte, 00.55-02.20 uur.

Het zelfhulpboek van seksdokter David Reuben, 'Everything that you always wanted to know about sex (but were afraid to ask)', werd door Woody Allen als leidraad gekozen voor een hilarische serie van zeven sketches over seks. Woody Allen speelt zelf vier rollen, als The Fool, Fabrizio, Victor Shakapopulis en Spermatozoïde Nummer 1. Let ook op Gene Wilder, die verliefd is geworden op een schaap.

Bron: Trouw 29 januari 2007

The Andromeda Strain

Regie: Robert Wise; VS, 1971. Met Arthur Hill en David Wayne. BBC 1, 00.35-02.45 uur.

Robert Wise die in de jaren zestig successen vierde met de musicals 'West Side Story' en 'The Sound of Music', liet begin jaren zeventig een heel wat ander geluid horen met de spannende science fiction thriller 'The Andromeda Strain', waarin een groep wetenschappers in een race tegen de klok een nieuw en dodelijk buitenaards virus onschadelijk moet zien te maken.

Regisseur Robert Wise baseerde zijn film op de gelijknamige bestseller van Michael Crichton.

Bron: Trouw: 29 januari 2007

Actrice Fonda bij protest tegen 'Irak'


In Washington hebben zaterdag tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de oorlog in Irak. Onder hen waren een half dozijn volksvertegenwoordigers en beroemdheden uit de showwereld, onder wie Jane Fonda. De actrice nam, zei ze, voor het eerst in 34 jaar deel aan een anti-oorlogsprotest. "Zwijgen is geen optie meer", zei ze. In de jaren zeventig stond Fonda onder conservatieven bekend als 'Hanoi Jane' wegens haar protesten tegen de oorlog in Vietnam. (AP)

Bron: NRC Handelsblad 29 januari 2007

Nieuws Nu