14 november 2008

Terrorist erkent mislukking RAF



Deutscher Herbst, Hanns Martin Schleyer, RAF

"Moord en brand werd er geroepen over de komst van een RAF-terrorist naar Nijmegen. De na 20 jaar cel vrijgekomen - dat is nog eens een rechtsstaat, dat Duitsland! - Karl- Heinz Dellwo legde in Lux beheerst en duidelijk uit wat hem ertoe bracht zich aan te sluiten bij de RAF. De zaal luistert aandachtig, veel tegenstand krijgt Dellwo niet. Het rechtse geluid is opvallend afwezig bij het debat.

Voorafgaand aan het gesprek met Dellwo wordt Der Baader Meinhof Komplex vertoond. Een film waar het personage Dellwo kort te zien is als een van de RAF-gijzelnemers tijdens de gijzeling van Duits ambassadepersoneel in Stockholm, waarbij twee gijzelaars en twee gijzelnemers worden gedood.

Het is maar een korte scene in een film die vooral draait om de kopstukken Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof. Dellwo hoort tot de tweede generatie RAF, die in actie komt om de eerste generatie vrij te krijgen. Hij heeft achteraf gelijk in zijn kritiek op de film dat de personages uit de lucht komen vallen en dat het een echte schietfilm is geworden. Het is een spannend drama dat begint met de scheiding van Ulrike Meinhof en eindigt met de liquidatie van Hanns Martin Schleyer in 1977. Daartussen verstrijken tweeënhalf uur vol bomaanslagen, gijzelingen, bankovervallen, liquidaties en onderling gekonkel.

Dellwo meldt achteraf dat hij vooral de ontstaansgeschiedenis van de RAF mist, de reden waarom men tot deze acties overging. Dat zit er inderdaad niet in, maar dan had de film waarschijnlijk nog twee uur langer geduurd. En de regisseur kan zich makkelijk achter het argument verschuilen dat er nog twintig andere films zijn en een veelvoud aan boeken over de RAF die dit aspect al hebben belicht."

Geen opmerkingen:

Nieuws Nu