02 juni 2010

Boerenzoon werd markante fysicus - Wetenschap - de Volkskrant

Boerenzoon werd markante fysicus - Wetenschap - de Volkskrant
De vrijdag op 93-jarige leeftijd in Bilthoven overleden Kistemaker was in veel opzichten de markantste Nederlandse natuurkundige van na de oorlog.

Kistemaker en zijn medewerkers ontwikkelden op basis van Duitse inzichten de eerste ultracentrifuges, waarmee de juiste splijtbare uraniumatomen uit mengsels kunnen worden gefilterd. De techniek vormde in 1970 de basis voor de Nederlands-Duits-Engelse uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo.

Rond die tijd raakte Kistemaker in opspraak door onthullingen in het communistische dagblad De Waarheid die aangaven dat hij in de oorlog in Parijs zou hebben gewerkt bij de Duitse firma Cellastic, een dekmantel voor industriële spionage. Kistemaker ontkende lang dat te hebben geweten, maar zei later dat het als een vorm van contraspionage moest worden gezien. Kistemakers huis in Amsterdam werd door een opgewonden menigte met leuzen over atoombommen beklad. Ook op zijn eigen lab ontstonden over de zaak soms hooglopende conflicten met kritische medewerkers, van wie sommige het veld ruimden.

Geen opmerkingen:

Nieuws Nu