28 december 2007

Omroep MAX - A La Longue

Een hommage uit liefde en respect voor Robert Long. In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam organiseerden zijn naaste vrienden een concert voor de overleden zanger.

Omroep MAX - A La Longue

De meeste noten per strekkende maat

Wie in de jaren zeventig of tachtig bij een feestje de lachers op z'n hand wilde hebben kondigde met een fluwelen, Willem Duys-achtig stemgeluid een 'dzjaahzzz'-optreden van Oscar Peterson aan.

Kunst - De meeste noten per strekkende maat | Brabants Dagblad

Jazzlegende Oscar Peterson overleden

Befaamde jazzpianist en componist Oscar Peterson is zondagavond op 82-jarige leeftijd overleden.

Planet - Jazzlegende Oscar Peterson overleden

24 december 2007

Italië pakt handlangers dictators Zuid-Amerika

Een Italiaanse rechter heeft 140 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor mensen die in de jaren zeventig en tachtig deelnamen aan een plan van Zuid-Amerikaanse dictators om linkse tegenstanders uit de weg te ruimen.

Italië pakt handlangers dictators Zuid-Amerika - Dagblad De Limburger - Limburgs Dagblad

21 december 2007

Historische graffiti duikt op in New York

Elsevier.nl - Laatste 24 uur

De urban legend blijkt al jaren te bestaan. In een loftappartement in Manhattan is, verborgen achter jaren pleisterwerk, historische graffiti te vinden, gemaakt door pioniers van deze kunstvorm.

Woningbouw uit de jaren zeventig is lelijk

FARO Architecten - Complexe woningbouwopgaven, utilitaire bouw, stedenbouw en onderzoek

Naoorlogse hoogbouwflats zijn lelijk, net als woningbouw uit de jaren zeventig. Daarover worden architecten en leken het nog wel eens. Maar verder lopen de meningen van vakkundigen en de 'gewone man' over architectuur ver uiteen, zo toont een test van architectenbureau FARO aan.

Bron: [De Volkskrant]

Annie Brouwer-Korf neemt afscheid als burgemeester van Utrecht


Annie Brouwer-Korf - Wikipedia

Op 23 mei 1977 maakte Brouwer-Korf deel uit van de passagiers bij de Treinkaping bij De Punt door Molukkers. Ze was op dat moment drie maanden zwanger van haar eerste kind. Zij werd op 5 juni vrijgelaten, samen met een andere zwangere vrouw. Zes dagen later werd de kaping gewelddadig beëindigd. Deze gebeurtenis was voor haar aanleiding om in de politiek te gaan.

Links & lekker

HP | DE TIJD

In de jaren zeventig sloeg het brave weekbad Nieuwe Revu helemaal op hol, en zorgde voor rellen en schandalen. Oud-hoofdredacteur Ton van Dijk blikt terug.

De miskenning van een verslaafde countryrocker


Countryrocker Gram Parsons, die in 1973 op 26-jarige leeftijd aan een overdosis morfine overleed, heeft nooit de grote waardering mogen smaken die hij voor zijn werk kreeg. Er is nu een nieuwe biografie.

Bron: [De Volkskrant]

20 december 2007

Visser klapt uit de school


Kunst - Visser klapt uit de school Brabants Dagblad

Als er iemand een icoon is van de jaren zeventig dan is het Ad Visser. Van 1970 tot en met 1985 was hij het gezicht van het Avro's Toppop. Met zijn plateauzolen en glitterpakken schurkte hij stevig aan tegen de bonte stoot van popartiesten die hij voor zijn jonge tv-publiek aanprees.

19 december 2007

Noordbrabants Museum scoort met Wauw!


Trouw, Laatste nieuws (Novum/ANP) novum_cultuur_en_media - Noordbrabants Museum scoort met Wauw!

Het Noordbrabants Museum boekt flinke bezoekersaantallen met de tentoonstelling Wauw!, die een terugblik biedt op de jaren zeventig. Dat zei een woordvoerster van het museum woensdag.

Jo Gijsen, omstreden bisschop in ruste, is terug in Limburg - Binnenland - de Volkskrant


Jo Gijsen, omstreden bisschop in ruste, is terug in Limburg - Binnenland - de Volkskrant


SITTARD - Voormalig bisschop van Roermond Jo Gijsen is teruggekeerd in Limburg. De inmiddels 75-jarige Gijsen, die in de jaren zeventig en tachtig in de katholieke kerk omstreden was vanwege zijn zeer conservatieve opvattingen, is twee weken geleden neergestreken bij zijn zuster in Sittard.

Michel Vaillant - Le Site Officiel

Michel Vaillant - Le Site Officiel

Op 15 en 16 december houdt Strip Turnhout een overzichtstentoonstelling van 50 jaar Michel Vaillant. Ziewww.michelvaillant.com; Strips op bestelling, dossiers en een speelfilm op dvd; Behalve tot nu toe zeventig Vaillant-stripverhalen, albums in het Belgische jargon, produceerden Jean Graton en zijn zoon Philippe commerciële stripuitgaven op bestelling. Zij maakten ook een speelfilm en er waren 'dossiers', onder meer over Enzo Ferrari, in stripvorm.; Behalve in de dossiers speelde coureur Michel Vaillant de hoofdrol. De naam van de Vaillante-raceauto's was er ook bij het echte werk. In de 24-uursrace van Le Mans zette het Franse sportwagenmerk Courage een 'Vaillante-Courage' in. Tien jaar geleden eindigde dat model als vierde.; De speelfilm was geen succes; voor de cultliefhebber is er een dvd.; In de stripalbums wordt de werkelijkheid omgezet naar een stripavontuur. In 1978 behaalde Jan Lammers de Europese Formule 3-titel. Om die overwinning te vieren gaf de Nederlandse Toyota-importeur Louwman & Parqui Graton opdracht voor een strip. Het niet in de handel verkrijgbare boekje kreeg de titel Michel Vaillant's Toyota avontuur.

Bron: [NRC Handelsblad]

18 december 2007

De Onstuimige Spelbreker


Veenman

Een uniek document! De portretten van Jan Wolkers op de laatste fotosessie enkele weken voor zijn overlijden. Een van deze portetten stond voor op M van NRC Handelsblad. Samen met Paul Steenhuis (NRC) verbleven zij een dag bij de schrijver. Steenhuis schrijft een kort verslag van deze bijzondere dag. De portretten (kleur & zwart wit) tonen Jan Wolkers op een zeer kwetsbare maar ook levenlustige manier. Een uniek document voor elke Wolkers liefhebber.

Bron: [NRC Handelsblad]

De bewuste consument heeft een geschiedenis.

Club van Rome - Wikipedia

In de jaren zeventig was sprake van de eerste 'natuurgolf' met de Club van Rome en haar rapport over de gevolgen van economische groei voor het milieu, zegt Roothart. "In de jaren tachtig draaide het om gifgassen en zure regen. Wat de huidige groene beweging anders maakt, is dat het nu niet alleen om milieukwesties gaat. Bewust consumeren heeft nu ook met lichamelijke en spirituele gezondheid, eerlijke handel en tegengaan van kinderarbeid te maken. Daarbij is de bewuste consument van 2008 geen geitenwollensokkentype."

Bron: [Trouw]

Veronica Pöschl

Galerie Carla Koch

Pöschl gebruikte de containervorm om zijn expressieve mogelijkheden, nooit om zijn praktisch nut. Potplastiek heet dat fenomeen, waar vaak neerbuigend over wordt gedaan, maar dat een erkende uitdrukkingsvorm van de abstracte formele kunst van de jaren zeventig en tachtig was. De pot bood oneindige mogelijkheden voor een spel met vorm- en tegenvorm, binnen en buiten, volume en ruimte. En als de oplossingen soms aan een blad of een schelp herinneren, dan is dat louter omdat dit ook elementaire ruimtelijke vormen zijn. Pöschl bootste de natuur niet na. Ze kneedde een eindeloze hoeveelheid kleine vormpjes, die voor het grootste deel weer in de kleibak verdwenen. Slechts enkele vonden in haar ogen genade en verdienden het om op groter formaat te worden uitgevoerd.


Bron: [Het Financieele Dagblad]

LittleSiam, hotel Utrecht, 2 star hotel

LittleSiam, hotel Utrecht, 2 star hotel

Dat is schrikken: deze heeft een open haard van het type dat in de jaren zeventig populair was bij volkse delen van de samenleving: een schoorsteen van granol met een schouw van spoorbielzen eronder, het geheel gecompleteerd met bruine keramiektegels. En daarbij dan weer zo'n olifantenkleed.

Bron: [De Volkskrant]

Evita

Joop van den Ende Theaterproducties presenteert... Tarzan, Ciske de Rat, Evita, Les Miserables, Dirty Dancing, The Wiz, Cats, Blue Man Group, Andre van Duin, Simone Kleinsma en Tineke Schouten. Ook verkrijgbaar via de Nationale Musicalbo

De wereldberoemde musical Evita wordt na 12 jaar weer teruggebracht in diverse theaters in heel Nederland door Joop van den Ende Theaterproducties. Deze titel is één van de bekendste musicals van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber die tevens samen grote theatersuccessen boekten met Jesus Christ Superstar. Andrew Lloyd Webber was daarnaast verantwoordelijk voor vele hitmusicals waaronder The Phantom Of The Opera en Cats. Speciaal voor de bekroonde film met Madonna in de hoofdrol schreven Tim Rice en Andrew Lloyd Webber de hitsong “You must love me”. Dit prachtige nummer wordt nu voor het eerst toegevoegd aan deze vernieuwde, eigentijdse versie van Evita.

Onderzoek maakt de smaakkloof tussen architect en de 'gewone man' zichtbaar.

LexisNexis® - Koninklijke Bibliotheek Den Haag

AMSTERDAM Naoorlogse hoogbouwflats zijn lelijk, net als woningbouw uit de jaren zeventig. Daarover worden architecten en leken het nog wel eens. Maar verder lopen de meningen van vakkundigen en de 'gewone man' over architectuur ver uiteen, zo toont een test van architectenbureau FARO aan.
Zo werd doorzonwoning uit de jaren zeventig met een goedkope, fletse steen door veel meer mensen lelijk gevonden dan een woning van exact hetzelfde type uit de jaren vijftig, maar dan met een 'handvormsteen', diepe voegen en een gedetailleerde voordeurpartij.
Bron: [De Volkskrant]

15 december 2007

De Vallei - Booming Ede gaat de zitkuil weer in | De Gelderlander

De Vallei - Booming Ede gaat de zitkuil weer in | De Gelderlander

Zitkuilen, woonerven en de moedermavo. Hoe Ede de jaren zeventig en tachtig beleefde, is vanaf vandaag te zien op Booming Ede in het Historisch Museum Ede. Met veel foto’s, filmpjes en een bruin-en-oranje woonkamer.

13 december 2007

/Geschiedenis Andere Tijden: Prins Claus en de NCO

/Geschiedenis Andere Tijden: Prins Claus en de NCO

Prins Claus mocht zich, net als prinses Maxima, niet met politiek bemoeien. Maar elk woord, elk gebaar lag gevoelig en hij raakte in opspraak; rechts vond de prins te links. Een omstreden subsidie aan het Angola-comité was de druppel...

11 december 2007

Led Zeppelin rockt weer in Londen - Kunst - de Volkskrant

Led Zeppelin rockt weer in Londen - Kunst - de Volkskrant

Goed ging het zeker, maar of dat voor Led Zeppelin reden is een wereldtournee vast te knopen aan het reünieconcert dat de groep maandag in Londen gaf is de vraag.

10 december 2007

De geblinddoekte verhalen

Productie Leerdam over relatie met Molukkers - RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP - Antilliaans / Arubaans

In Amsterdam werd zondag 9 december de theaterproductie De geblinddoekte verhalen opgevoerd over de gespannen geschiedenis tussen Molukkers en Nederland. De Molukse treinkaping dertig jaar geleden en de gijzeling van een school zijn de aanleiding voor deze eenmalige vertelling van de Antilliaanse regisseur en PvdA-kamerlid John Leerdam.

07 december 2007

Re-Make/Re-Model, by Michael Bracewell - Independent Online Edition > Reviews

Re-Make/Re-Model, by Michael Bracewell - Independent Online Edition > Reviews

Roxy Music: the story of Ferry's fabulous Pop-art sensation

Roxy Music-geschiedschrijving bevat weinig rock-'n-roll
de Volkskrant

Boeken op TV: Sympathie voor de RAF

Boeken Boeken op TV: Sympathie voor de RAF

Wat wilde de RAF?
Hoe komt het dat de beweging op zoveel sympathie kon rekenen.
En: welke lessen vallen er uit de RAF-geschiedenis te trekken als het gaat om het bestrijden van terrorisme?

Een gesprek over het boek "Sympathie voor de RAF - De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980" van historicus Jacco Pekelder. Hij beschrijft de lotgevallen van RAF-leden Folkerts, Wackernagel en Schneider centraal, die in Nederland werden gearresteerd.

Bewondering voor moordende terroristen
de Volkskrant

Trouw - Bijna vijftig en nog niet geland

Trouw - Bijna vijftig en nog niet geland

In de novelle ’Vriendendienst’ combineert Aleid Truijens de ingrediënten van populaire tv-programma’s van nu, zoals ’Het roer om’ en ’De reünie’, voor een terugblik op de generatie die puber en jong volwassen was in de jaren zeventig.

03 december 2007

Musisite - Agenda - Al Jarreau with The NDR Big Band

Musisite - Agenda - Al Jarreau with The NDR Big Band

Met zijn stembanden die zo lenig zijn als elastiek is hij een graag geziene gast in het Nederlandse jazzcircuit. Al Jarreau kan onnavolgbare capriolen met zijn stem uithalen: of het nou om zingen, rappen of scatten gaat, de Amerikaanse stemkunstenaar weet iedere keer zijn fans te verbazen met vokaal vuurwerk. En dat hij van alle markten thuis is, bewijst zijn komende optreden in Nederland.

Al Jarreau blijft stemwonder, ook bij bigband
NRC Handelsblad

Simon Carmiggelt – Gerard Reve: een vriendschap

Dag » Vrienden

Carmiggelt was altijd een nogal lauwe PvdA-kiezer geweest. Reve leek in de eerste helft van de jaren zeventig steeds verder naar rechts, misschien zelfs extreem-rechts, te radicaliseren. Zij correspondeerden van 1971 tot 1975 met elkaar. Al in 1971 schrijft Reve zijn beruchte brief. waarin hij „die Surinaamse en Curaçaose en Antilliaanse troep (*) op de tjoeki tjoeki stoomboot (*) enkele reis Takki Takki Oerwoud” wil zetten. Daarna valt hij voortdurend de PvdA aan met zinnen als: „Dat is de partij van de Voetbal en van het gepeupel.”

01 december 2007

BACKLINE 2007 Zjef Vanuytsel

BACKLINE 2007 Zjef Vanuytsel

Liedjesmaker/zanger en architect Zjef Vanuytsel heeft een nieuwe CD. Je zou kunnen zeggen een eerste cd. Ondertussen verscheen wel al zijn vroeger werk in een "Verzamelbox".
Zjef was begin jaren zeventig zowat de populairste chansonnier in Vlaanderen. Met zijn eerste LP "De Zotte Morgen" schreef hij een mijlpaal binnen het Nederlandstalig chanson.

'Ik wilde optreden, maar ik bleef ook architect'; De comeback van Vlaamse chansonnier Zjef Vanuytsel, in NRC Handelsblad

30 november 2007

Concert Bruce Springsteen dag uitgesteld

Concert Bruce Springsteen dag uitgesteld - Privé - Telegraaf.nl

Het concert dat Bruce Springsteen en zijn E Street Band vrijdag zou geven in het Gelredome in Arnhem wordt uitgesteld tot zaterdagavond 1 december. Door een flinke verkoudheid is hij niet in staat om vrijdag een optreden te geven, maakt concertorganisator Mojo vrijdag bekend.

Bohemian Rhapsody weer op 1 in Top 2000

Voor de achtste keer in de geschiedenis van de Top 2000 van Radio 2 is het nummer Bohemian Rhapsody van Queen op de eerste plek geëindigd. Dat maakte de radiozender vrijdag bekend. De eerste Top 2000 was in 1999.

Telegraaf.nl

29 november 2007

De Russische timmerman

Uitgeverij Augustus ::: www.augustus.nl
In de jaren zeventig en tachtig heeft de BVD een dossier aangelegd over Conny Braam. Dat gegeven vormde de inspiratiebron voor haar roman De Russische timmerman.

Bron: [De Volkskrant]

Hommage Carmiggelt op carillon

LexisNexis® - Koninklijke Bibliotheek Den Haag

Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Amsterdam en diverse andere gemeenten, verzorgt vrijdagmiddag op twee Amsterdamse carillons (Wester- en Oudekerkstoren) een muzikale hommage aan de schrijver Simon Carmiggelt die op 30 november 1987 - twintig jaar geleden - overleed. Zo speelt hij het Duke Ellington-nummer In a sentimental mood dat in de jaren zeventig altijd de tv-uitzendingen omlijstte waarin Carmiggelt een verhaaltje voorlas, en allerlei op muziek gezette Carmiggeltgedichten die ooit op het repertoire stonden van artiesten als Jenny Arean, Herman van Veen en Robert Long.

30/11 in Amsterdam: 12.30-13.00u Westertoren, 17.00-17.30u Oudekerkstoren, http://www.boudewijnzwart.com/


Bron: [NRC Handelsblad]

28 november 2007

Wim T. Schippers-werk op DVD!

Vanaf 15 november brengt de VPRO het televisiewerk van Wim T. Schippers uit op dvd, onder de overkoepelende titel Wim T. Schippers' televisiepraktijken - sinds 1962. Dit grootschalige project bevat vele legendarische VPRO programma's, en een schat aan nooit eerder vertoond bonusmateriaal. In afzonderlijke collecties verschijnen er in een jaar tijd dvd-boxen van De Fred Haché Show, Barend is weer bezig, Van Oekel's Discohoek, Het is weer zo laat!, De lachende scheerkwast en ook recenter werk zoals Op zoek naar Yolanda, Plafond over de vloer en We zijn weer thuis.

Frans Kokshoorn (87) overleden - Het Parool

Frans Kokshoorn (87) overleden - Het Parool

Acteur Frans Kokshoorn is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt. Het ging al enige tijd minder met de gezondheid van Kokshoorn. De acteur heeft een lange carrière achter de rug. Hij verwierf in de jaren zeventig en tachtig veel bekendheid met zijn rollen in televisieseries. Zo vertolkte hij de rol van boevenbaas BB in de serie Bassie & Adriaan en de Diamant en de vader van Artistides Quarles van Ispen in twee series Q&Q.

De Morgen: Muziek - Paul McCartney - Dvd The McCartney Years (75449)

De Morgen: Muziek - Paul McCartney - Dvd The McCartney Years (75449)

Vandaag ligt het 'ultieme overzicht' van Paul McCartneys solocarrière in de rekken. Dat wil de promomachine rond de 65-jarige ex-Beatle je toch doen geloven. Helaas is deze fraaie driedelige box, goed voor zes uur band, nog lang niet volledig.

27 november 2007

De Jackson Five gaan weer toeren

Het Parool - MUZIEK

De Jackson Five gaan weer toeren en Michael Jackson zal daar hoogstwaarschijnlijk bij zijn.

De concerten vinden waarschijnlijk ergens volgend jaar plaats, heeft Jermaine Jackson tegen de BBC gezegd.

Boek popfotograaf Aad Spanjaard gepresenteerd - Live - MusicFromNL

Boek popfotograaf Aad Spanjaard gepresenteerd - Live - MusicFromNL

Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen neemt op zondag 2 december in het Museum RockArt in Hoek van Holland het boek ‘Aftermath, 20 jaar pophistorie door de lens van de camera’ in ontvangst. 'Aftermath' is een terugblik van Aad Spanjaard (1947) op zijn tijd als popfotograaf in de jaren '70 en '80 bij magazines als Muziek Expres en Hitkrant en voor diverse platenmaatschappijen. Vele bekende artiesten, die hij van dichtbij meemaakte, passeren de revue, waaronder The Rolling Stones, Queen, Normaal, The Police, Abba, Rod Stewart en de volgens Spanjaard "leukste Hagenaar in het Gooi": Dolf Brouwers.

26 november 2007

Me without You (2001)

Me without You (2001) - MovieMeter.nl

In een lange, hete zomer in het Londen van de jaren '70 maken Holly en Marinka de afspraak om vrienden voor het leven te blijven. Voor de onvoorspelbare Marina, met haar op het eerste gezicht zo glamoureuze vader en haar aan Valium verslaafde moeder, is Holly de enige constante factor in een leven vol scheidende ouders, drugsexperimenten en modieuze zelfdestructie. BBC 1, 0.35 uur.

24 november 2007

Sipko Melissen: Spiegelpanden

Boekgrrls:

Een intelligent, meeslepend boek over erudiete mensen in Amsterdam gedurende de jaren zeventig. Allemaal druk bezig zichzelf te vinden en de wereld te verbeteren. Alles moest anders. Nescio zou zeggen; "Jongens waren we ...... maar aardige jongens." Aardige jongens waren het toen ook, al gingen ze heel wat verder in woorden en daden als die aardige Titaantjes van 1914.

23 november 2007

Mooi van Ver – Muurschilderingen in Rotterdam van auteur Siebe Thissen


tentrotterdam.nl

De tentoonstelling Mooi van Ver baseert zich op de publicatie Mooi van Ver – Muurschilderingen in Rotterdam van auteur Siebe Thissen. Het boek is een studie naar de soms woelige geschiedenis van de Rotterdamse muur-schildering, waarin commerciële motieven, maatschappelijk engagement en autonome expressie elkaar afwisselen als inspiratiebron voor de kunstenaar. Wat heeft de beeldende kunst ons de afgelopen decennia op de buitenmuren van de stad willen vertellen? In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van de muurschildering belicht en is een aantal kunstenaars uitgenodigd om op de wanden van TENT. de zeggingskracht van de hedendaagse muurschildering te bevragen.

22 november 2007

Parlement & Politiek - Kees Lunshof

In het voorjaar van 1993 werd ik jurylid van de Anne Vondelingprijs. Voor mijn eerste besluitvormende vergadering hadden wij een reeks stukken gelezen van diverse journalisten, ofwel door henzelf ingezonden ofwel door hun hoofdredacties. Van de gemiddelde kwaliteit ervan herinner ik mij weinig meer, wat over de kwaliteit ervan overigens niets zegt. De jury was sowieso niet verplicht zijn oordeel exclusief te baseren op wat er was ingezonden

Meer...

Benaderbaar icoon Patti Smith kleurt Crossing Border Festival

~~ Crossing Border Festival 2007 ~~

Met haar aanwezigheid kleurde het Amerikaanse new wave-icoon het festival. Smith was benaderbaar voor publiek, artiesten en schrijvers. In een interview in de hal wenste ze elke festivalbezoeker toe zoveel mogelijk grenzen te mogen passeren. Aldus Hans Nauta.

Bron: [Trouw]

21 november 2007

Het idee van de middenschool was geen „links gedram".

nrc.nl - Binnenland - Onderzoek onderwijs begonnen

Het idee van de middenschool was geen „links gedram". Dat zei oud-minister Van Kemenade (Onderwijs, PvdA) vanochtend in Den Haag ten overstaan van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen.

19 november 2007

Altijd raak met Ruud Geels

Altijd raak met Ruud Geels - RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP - NIEUWS

Ruud Geels: Wie kent de kalende doelpuntenmachine nog? De kopsterke spits van onder andere Ajax, Feyenoord en PSV werd in de jaren zeventig vijfmaal topscorer van Nederland. Recent verscheen een biografie over deze inmiddels bijna 60-jarige voetballer met als titel 'Altijd raak. De biografie van een vergeten topscorer'.

09 november 2007

Dankzij het cabaret - 40 jaar Don Quishocking

Utrecht - Dankzij het cabaret - 40 jaar Don Quishocking

Veertig jaar geleden wonnen George en Anke Groot, Jacques Klöters, Fred Florusse en Pieter van Empelen het studentencabaretfestival Cameretten. En hoewel Don Quishocking sinds die tijd meerdere keren uiteen is gegaan, is de cabaretgroep nooit opgehouden te bestaan. Integendeel, nadat zij officieel in 1982 waren gestopt, trokken zij daarna nog met diverse nieuwe programma's volle zalen met hun prachtige samenzang, zwarte humor en oprechte woede over welke maatschappelijke verdwazing dan ook.

40 jaar Don Quishocking is ingedikt tot twee dvd’s vol oude en nieuwe (tv-)optredens, een cd vol hits en een boek vol persoonlijke herinneringen en blikken achter de schermen. ‘dankzij het cabaret’ is een tijdloos document. De verschijning van de Don Quishockingdoos wordt gevierd met een jubileumvoorstelling op 9 november 2007 in de Blauwe Zaal in de Stadsschouwburg Utrecht. De show, getiteld ‘Dingen die je niet meer ziet’, bevat een selectie van hoogtepunten uit alle shows. In dit programma zal de plaats van Anke Groot worden ingenomen door Jetta Starreveld.

Bron: [De Volkskrant]

29 september 2007

Wauw ! Nederland in de jaren '70

Noordbrabants Museum

Waar de jaren vijftig vooral worden ervaren als een periode van gezelligheid en saamhorigheid, waren de jaren zeventig een tijd waarin de maatschappij fragmenteerde in uiteenlopende ‘culturen’ die vaak ver van elkaar af stonden. Het was een tijd waarin veel gebeurde dat zijn stempel drukte op de daarop volgende decennia. Een tijd ook waaraan vele mensen herinneringen bewaren omdat het de jaren waren waarin zij opgroeiden.

29 september t/m 27 januari 2008

01 september 2007

Museum Het Valkhof, kunst en archeologie - Seventies in Nijmegen

Museum Het Valkhof, kunst en archeologie - Seventies in Nijmegen

Tien krejatieve aksiejaren
1 september 2007 t/m 6 januari 2008

De bevlogen en roerige jaren zeventig in Nijmegen komen weer tot leven. Het feminisme, de flikker- en pottenbeweging, alternatieve woonvormen, new age, de vernieuwingstheologie en het politiek activisme namen een hoge vlucht.

Beeldbepalende initiatieven waren De Feeks, Tejater teneeter, Café de Plak, het Filmhuis en politiek-cultureel centrum O’42. En straatmuziekgroep Kladderadatsch, de Antiautoritaire krèche, de Gastarbeidwinkel en de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN).

03 april 2007

Ruud Bos

Ruud Bos (71) zit bijna vijftig jaar in het vak. Hij debuteerde eind 1959 als begeleider bij de cabaretgroep van Jaap van de Merwe, werkte in de jaren zestig bij het Lurelei met Jasperina de Jong en legde zich in de jaren zeventig vooral toe op muziek voor tv-shows, series en films.

Bron: NRC Handelsblad 3 april 2007

02 april 2007

In 1971 deserteerden er 33094 Amerikaanse soldaten, in 2006 3196

De oorlog in Irak roept steeds meer herinneringen op aan Vietnam, maar anders dan in de jaren zeventig deserteren Amerikaanse soldaten nauwelijks. Vluchten kan ook niet meer. In de jaren zeventig namen landen als Frankrijk, Groot-Brittannie en met name Canada tienduizenden deserteurs op. Soldaten die gewetensbezwaren hadden tegen de oorlog in Vietnam kregen politiek asiel. "Die weg is nu zo goed als afgesloten, de grens met Canada is dicht. Een soldaat met gewetensbezwaren kan geen kant op."

Bron: Het Parool 2 april 2007

Roten Paul ist zurück

Paul Breitner, was icoon van Bayern München in de jaren zeventig, "querulant en als speler en later als columnist van Bild Zeitung de voornaamste opposant van Franz Beckenbauer". Breitner haatte de zelfingenomen houding van Der Kaiser. Roten Paul, wegens zijn flirt met het maoïsme, kreeg 24 jaar geleden ruzie met zijn boezemvriend Uli Hoeness. Nu is Breitner terug, als adviseur. Uli Hoeness kan hem nu tegen betaling vragen welke spelers hij moet kopen. Hoeness is al 28 jaar manager bij de Beierse club.

Bron: NRC Handelsblad 2 april 2007

Gymnasia en VWO

Ger Smit, directeur van het Landelijk Steunpunt Zelfstandige Gymnasia, vertelt dat het aantal leerlingen op zelfstandige gymnasia al vanaf de jaren zeventig consequent stijgt, met gemiddeld 2 procent per jaar. "Het aantal leerlingen is onderhand verdubbeld." Sowieso wordt er meer gekozen voor het vwo: 15 procent van de leerlingen in de jaren zeventig, tegen 20 procent nu.

Bron: Trouw 2 april 2007

31 maart 2007

Dit was Veronica

"Een periode wordt afgesloten. Er sterft iets. Met het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt me. Voor Nederland." Het waren dramatische, sentimentele en ook brutale teksten die op zaterdag 31 januari 1974 aan het eind van de middag uit de radio kwamen, op 538 meter op de middengolf, de frequentie van Radio Veronica.

Veertien jaar zond Radio Veronica vanaf een schip op de Noordzee popmuziek en smartlappen uit. De piraat ('192, goed idee') veranderde het omroep- en muziek-landschap en bracht zichzelf om zeep door een (mislukte) bomaanslag op concur-rent Radio Noordzee. Toen was in politiek Den Haag de goodwill voor 'het station waar muziek in zit' verdwenen. Een boek over vrijbuiters, seks en rock 'n roll.

Auke Kok: Dit was Veronica, Geschiedenis van een piraat. Thomas rap, Amsterdam. ISBN 9789060056226; 368 blz. € 19,90

Bron: Trouw 3 maart 2007

Mark Spitz 7 maal goud

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps wil volgend jaar acht gouden olympische medailles winnen in Peking, één meer dan zijn landgenoot Mark Spitz op de Spelen van 1972 in München. Spitz: "De hele wereld gaat komend jaar kijken of hij kan wat hij wil."

Bron: NRC Handelsblad 31 maart 2007

29 maart 2007

Bryan Ferry

Zanger wint naarmate de jaren vorderen alleen maar aan vocale kwaliteit - Bryan Ferry weer als vanouds, aldus Stefan Raatgever in AD/Algemeen Dagblad.
Bryan Ferry, 27-3, in Heineken Music Hall, Amsterdam.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 29 maart 2007

28 maart 2007

Vervolg op 'Koning van Katoren' nabij

Jan Terlouw publiceert in juni een vervolg op zijn kinderboek Koning van Ka-toren (1971). Uitgeverij Lemniscaat heeft de verschijning van Zoektocht naar Katoren vanochtend bevestigd.
Koning van Katoren - onder meer bekroond met een Gouden Griffel - geldt als een klassiek kinderboek. Het boek ademt de geest van de jaren zeventig doordat Terlouw in parabelvorm maatschappelijke misstanden hekelt. Zo komt hoofdpersoon Stach, die om koning te worden allerlei opdrachten moet vervullen, terecht in de plaatsen Wapenfelt en Smook - verwijzingen naar de wapenindustrie en de luchtvervuiling.

Bron: NRC Handelsblad 28 maart 2007

27 maart 2007

Santa Cruz de Tenerife, 27 maart

Nabestaanden herdachten vandaag de vliegramp van 1977 op het eiland Tenerife, waarbij 248 Nederlanders omkwamen.

Bron: NRC Handelsblad 27 maart 2007

Van gereformeerde studentenclub naar maatschappijkrities

Van een gereformeerde studentenvereniging veranderde Vera (Veri et Recti Amici) in de jaren zeventig in een 'broeiplek van vernieuwing', een nieuwe genera-tie wilde 'traditie afschaffen en maatschappijkrities bezig zijn'. De posters moesten daarom een 'grafische klap zijn in de smoel van het establishment'. De makers waren 'solidair met de Indianen, Surinamers, Molukkers, Palestijnen, de Raf, Chili en oude en zieke poezen. Vóór een heterovrije binnenstad, de stuff-vrij partij, de vredeswinkel, proletarisch winkelen en elke mogelijke kraakactie of voetbaltoernooi. Tegen militarisme, kernwapens en jaloerse vrouwen'. Zo wordt er nostalgisch teruggeblikt in dit boek, dat vooral muziek-, 'tejater en zienema'-posters bevat.

'Rockin on Paper: the Vera club, a history in posters'. 320 blz. ISBN 9090214380, uitg. Vera Groningen, www.vera-groningen.nl. Incl. dvd.

Bron: Trouw 29 maart 2007

Jan Schaefer

In de jaren zeventig veroorzaakte toenmalig staatssecretaris Schaefer een doorbraak in het stadsvernieuwingsbeleid. Hij pakte de vooroorlogse wijken aan met een agressief programma van sanering (sloop) van oude huizen die niet meer tegen redelijke kosten waren op te knappen, en grootschalige woningverbetering van huizen die wel konden worden aangepast aan moderne eisen. Met ondersteuning van het groeikernenbeleid en het huur- en subsidiebeleid bereikte Schaeffer spectaculaire resultaten.
Daarna is er alleen maar sprake geweest van het pompen van vele miljarden in bodemloze putten.
Waarom lukte het daarna niet meer? Toen zat het probleem in de huizen, daarna in de mensen. De stadsvernieuwing lukte doordat de stenen en de gebouwde omge-ving betrekkelijk makkelijk kunnen worden vernieuwd. Vooral doordat er in de oude wijken 'nieuwe' ruimte kon worden geschapen door het gestimuleerde vertrek van veel bewoners naar groeigemeenten als Almere, Spijkenisse en Nieuwegein.

Aldus Marcel van Dam
Bron: De Volkskrant 29 maart 2007

26 maart 2007

RAF-lid vrijgelaten

De voormalige radicaal-linkse RAF-terroriste Brigitte Mohnhaupt (57) is zon-dag uit de gevangenis in Aichach in Beieren ontslagen. Mohnhaupt zat 24 jaar vast voor haar betrokkenheid bij een reeks ontvoeringen en moorden in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het voormalige lid van de Rote Armee Fraktion werd in 1985 tot vijf keer levenslang veroordeeld wegens de moord in 1977 op procu-reur-generaal Siegfried Buback, Jürgen Ponto van de Dresdner Bank, werkgevers-voorzitter Hans-Martin Schleyer en zes anderen.

Bron: Het Financieele Dagblad 26 maart 2007

24 maart 2007

De Palestijnse sjaal

De Palestijnse sjaal - ook wel Keffiya, Keffije, PLO-sjaal en Arafatsjaal genoemd - is een accessoire met twee gezichten. Allereerst is het natuurlijk een sjaal voor Palestijnen, en iedereen die solidair met hen is. Maar de sjaal is ook geliefd bij westerse jongeren. Eind jaren zeventig was hij voor alternatievelingen een bijna verplicht nummer. De tweede opleving begon in 2001, dankzij Raf Simons, die hem op de catwalk bracht.

Bron: Milou van Rossum in De Volkskrant 24 maart 2007

23 maart 2007

Lentekriebels

Kinderen groeien op in een wonderlijke wereld. Op MTV, internet en via andere media worden ze gebombardeerd met seksueel getinte boodschappen. Tegelijkertijd blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) dat seksuele voorlichting op basisscholen nog een groot taboe is. Reden waarom het NIGZ deze week de week van de lentekriebels organiseert.

Van een spirituele liefdesrevolutie is nog geen sprake. Toch ziet filosoof Jan den Boer in Trouw een nieuw seksueel paradigma gloren, waarin gevoel, liefde en verbinding de boventoon voeren.

Tijdens een bijeenkomst over 'Morele seks' in De Balie op 12 maart zei seksuologe Goedele Liekens dat seksuele voorlichting op scholen niet veel verder komt dan de 'loodgieterij': wat technische kennis over zaadballen en eileiders. Veel veertigers en vijftigers zijn blijven hangen in de bevrijdingsretoriek van de jaren zeventig. Toen was seksuele bevrijding een belangrijke overwinning op bur-gerlijkheid. Goedele Liekens, die in de jaren tachtig met haar voorlichtingspro-gramma's over seksualiteit daarin ook een rol speelde, opperde nu dat de bevrij-ding misschien wat is doorgeslagen en dat het tijd wordt voor een slingerbeweging terug.

De nazaten van Augusto Boal schoven op van antikapitalisme naar kapitalisme

Van de Belastingdienst tot gemeente Skarsterlân - acteurs verzorgen sollici-taties, teambuildingssessies en communicatietrainingen.
Aan de wieg van het moderne bedrijfstheater stond de Braziliaan Augusto Boal. Boal vocht, in de jaren zestig, tegen de armoede in zijn land. Zijn theater had tot doel de onderdrukten te bevrijden. Het publiek werd uitgenodigd de hoofdpersonen te vervangen om zo tot revolutionaire inzichten te komen. Nederlandse gezelschappen als Proloog en Het Werkteater borduurden in de jaren zeventig en tachtig op zo'n tot verandering aanzettend theater voort. 'Doelgroepentheater' heette het toen en vrouwen maakten theater voor vrouwen, homo's voor homo's, gehandicapten voor gehandicapten.
Het Werkteater begreep als een van de eersten dat theater als middel tot verandering ook uitstekend in bedrijven toe te passen is. Nu maakt Het Werkteater alleen nog theater op bestelling, voor de Rabobank, Lundia en Stork. De nazaten van Augusto Boal schoven op van antikapitalisme naar kapitalisme.

Bron: NRC Handelsblad 23 maart 2007

1976 de driehonderdste sterfdag van Michiel de Ruyter

In 1976, op de driehonderdste sterfdag van Michiel de Ruyter, vond men hem nauwelijks de moeite waard om te herdenken. Minister-president Joop den Uyl was niet in een feeststemming. Had De Ruyter niet de Nederlandse slavernijbelangen verdedigd? Hij viel bovendien in de categorie oorlogshelden; De Ruyter was een 'militarist'. Dat waren de jaren zeventig. Anno 2007 is De Ruyters vierhonderdste verjaardag aanleiding voor een knalfuif. Er is niet slechts sprake van een verjaardag, maar van een heel De Ruyterjaar. Luc Panhuysen bespreekt in De Volkskrant een aantal boeken over onze nationale held.

Voor een overzicht van alle activiteiten in het jubileum-jaar zie: www.michielderuyter.com

The Bay City Rollers



The Bay City Rollers klagen hun platenmaatschappij aan. De Schotse band zegt miljoenen euro's tegoed te hebben van Arista Records. De maatschappij zou in de afgelopen 25 jaar opbrengsten uit onder meer albumverkoop, filmrechten en beltonen hebben achtergehouden.

Bron: Het Parool 23 maart 2007

Einde van de Walkman

Sony staakt de productie van de cassettespeler en daarmee van de Walkman. De Walkman kwam in 1979 op de markt. Hij was bedacht door Sony-manager Masaru Ibuka, samen met Morita-san, oprichter van Sony. Voor het eerst kon de muziek onderweg herrievrij voor de omgeving via koptelefoons beluisterd worden. Aan de populariteit van de cassette kwam een einde met de komst van de mp3-muziekspeler.

Bron: Het Parool 23 maart 2007

21 maart 2007

Veteranen overheersen in Austin


Op het South By Southwest festival wemelt het van de semi-legendarische rock-bands die hun heroprichting vieren.

Bron: De Volkskrant 19 maart 2007

De rode terrorist Cesare Battisti

Braziliaanse politieagenten, bijgestaan door Italiaanse en Franse collega's, hebben in Rio de Janeiro de rode terrorist Cesare Battisti gearresteerd.

Battisti, die in Italië tweemaal tot levenslang is veroordeeld wegens vier moorden, was sinds drie jaar voortvluchtig. Tot 2004 woonde hij in Parijs, waar hij bekend werd als schrijver.
De 52-jarige Battisti was in de jaren '70 leider van de Gewapende Proletariërs voor het Communisme, een van de vele kleine terroristische bewegingen die Italië toen onveilig maakten.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 19 maart 2007

Karl-Heinz Dellwo, die als lid van de Rote Armee Fraktion voor moord is ver-oordeeld, betreurt zijn daden niet.

Natuurlijk: de Rote Armee Fraktion, waarvan Karl-Heinz Dellwo midden jaren zeventig deel uitmaakte, heeft strategische fouten gemaakt. Maar de analyse die aan de 'stadsguerrilla' ten grondslag ligt, deugde in principe.
Natuurlijk: het sociale geweten van de RAF werd op een zeker moment beneveld door een 'gemilitariseerde radicaliteit', zegt Dellwo. 'Maar wij hebben niet de eerste schoten gelost. De eerste slachtoffers in de gewapende strijd waren cri-tici van het systeem: Benno Ohnesorg, Rudi Dutschke, Holger Meins.'

Aldus Karl-Heinz Dellwo tegenover de correspondent van De Volkskrant in Berlijn. Sander van Walsum.

Bron: De Volkskrant 20 maart 2007

20 maart 2007

Tientallen Japanse burgers ontvoerd naar Noord-Korea

Japan zegt dat het 'onmogelijk' banden kan aanknopen met Noord-Korea zolang de kwestie van de ontvoerde Japanners niet is opgelost. In de jaren zeventig en tachtig zijn tientallen Japanse burgers ontvoerd naar Noord-Korea, waar ze spionnen-in-spe les moesten geven in de Japanse taal en omgangsvormen.

Bron: De Volkskrant 20 maart 2007

In de jaren '70 gaf Davis met zijn groep de aanzet tot de rockjazz.


Miles astonishes rock fans at the Isle of Wight rock festival in 1970 where Jimi Hendrix and Joni Mitchell were also on the bill.

Het leven van jazzlegende Miles Davis (1926-1991) wordt verfilmd. De rol van de trompettist wordt gespeeld door Don Cheadle, bekend van films als Crash en Oceans 11. De acteur, die in 2005 een Oscarnominatie kreeg voor zijn rol in Hotel Rwanda, doet ook de regie. De film over Davis ligt in de lijn van recente successen van films over Ray Charles en Johnny Cash. Miles Davis kreeg eind jaren '40, begin jaren '50 wereldroem als trompettist met zijn eigen kwartet, waarin ook saxofonist John Coltrane speelde. In de jaren '70 gaf Davis met zijn groep de aanzet tot de rockjazz. Miles Davis was altijd een meester in het ontdekken van groot talent.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 20 maart 2007

Minder vrouwen zijn in de vruchtbare leeftijd

Vorig jaar zijn er 185.000 kinderen geboren, 20.000 minder kinderen dan in 2000. De daling komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral omdat er minder vrouwen zijn in de vruchtbare leeftijd. Deze ontwikkeling is volgens het CBS weer het gevolg van de forse daling van het aantal geboren meisjes in de jaren '70 van de vorige eeuw.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 20 maart 2007

19 maart 2007

Foreman -Ali 1974

NRC journalist Ward op den Brouw mocht onverwacht bokslegende Muhammad Ali toespreken op zijn 65e verjaardag, in zijn eigen stad in een volle zaal. "In een paar minuten vertelde ik hoe ik in de jaren zeventig als jongen van veertien midden in de nacht was opgestaan om zijn gevecht tegen Foreman in Zaïre te kunnen zien, zoals bijna iedereen in Nederland. En hoe ik hoopte dat hij een pak slaag zou krijgen, omdat ik niet van zijn grote mond hield. Get whupped, was de uitdrukking die ik vrij naar Ali gebruikte."

Bron: NRC Handelsblad 19 maart 2007

Bestemming Europa

"Het karakter van migratie naar de EU is de afgelopen decennia sterk veranderd", schrijven de auteurs van Bestemming Europa, een rapport dat in 2005 werd opgesteld door het Centraal Planbureau, Sociaal en Cultureel Planbureau en Centraal Bureau voor de Statistiek. In de jaren zestig kwamen de gastarbeiders. In de jaren zeventig en tachtig volgden hun gezinnen. En in de jaren negentig de asielzoekers.

Europa staat voor vrij verkeer van personen. Maar met het opheffen van de binnengrenzen groeide de roep om Europees migratiebeleid. Die wordt door de vergrijzing steeds luider, aldus Jeroen van der Kris in het NRC Handelsblad.

Bron: NRC Handelsblad 19 maart 2007

17 maart 2007

Palestine, Peace, not apartheid

Waarom is het boek van Jimmy Carter over het conflict in het Midden-Oosten met zoveel bijtende kriti ek overladen? Volgens Eildert Mulder in het NRC Handelsblad is de gewezen Amerikaanse president voor sommigen een lastpost en een spelbreker. Want hij heeft met de Camp David-akkoorden van 1978 bewezen dat er wel degelijk zaken te doen zijn met moslims. Niet iedereen is daar blij mee.

Bron: NRC Handelsblad 17 maart 2007

Jimmy Carter: Palestine, Peace, not apartheid. Simon & Schuster, New York. ISBN 9780743285025

15 maart 2007

Edwin 'Buzz' Aldrin


Edwin 'Buzz' Aldrin is een van de acht levende astronauten die op de maan zijn geweest. Dinsdag deed hij Delft aan.

Bron: De Volkskrant 14 maart 2007

Mike Gambit


Gareth Hunt, bekend van de tv-serie The New Avengers, is overleden. De acteur leed aan alvleesklierkanker. Hij is 65 jaar geworden. Hunt speelde de rol van Mike Gambit in de televisieserie uit de jaren zeventig. Ook was hij te zien in Doctor Who, Upstairs Downstairs en EastEnders en in commercials voor het koffiemerk Nescafé.

Bron: Het Financieele Dagblad 15 maart 2007

Spartakiade


De voormalige DDR groeide in de jaren zeventig als kleine Europese natie uit tot een toonaangevende internationale sportmacht. Het geheim van het land was de Spartakiade: een sportontmoeting waaraan jaarlijks 1 miljoen schoolkinderen meededen.

Bron: De Volkskrant 15 maart 2007

14 maart 2007

Exota-affaire


Ruim vijftig medewerkers van de frisdrankfabrikant Vrumona doorkruisen momenteel het land. Ze zijn naarstig op zoek naar zestigduizend flessen sinaasappelsap van Fruits de Pays. Reden: de glazen literflessen kunnen ploffen. De Exota-affaire uit de jaren zeventig is het bekendste verhaal over ontploffende frisdrankflessen. De toenmalige VARA-ombudsman Marcel van Dam besteedde aandacht aan de plofflessen. Aanleiding waren klachten over letsel na rondvliegend glas van ondere meer de limonadeflesjes van Exota. Op tv liet Van Dam een willekeurige fles ontploffen. Hij noemde daarbij alleen de naam Exota, een drankje uit de limonadefabriek VTL in Dongen, en niet die van andere fabrikanten. De limonadefabrikant startte een rechtszaak tegen de omroep. Deze sleepte zich jaren voort. Intussen verkeerde VTL op het randje van een faillissement wegens Page 30 tegenvallende verkoopcijfers en werd het bedrijf voor 1 gulden verkocht. Het drankje Exota verdween van de markt en de VARA moest een schadevergoeding betalen van 7,7 miljoen gulden.


Bron: De Volkskrant 14 maart 2007

10 maart 2007

Zanger rockband Boston dood gevonden

More Than A feeling



Brad Delp, zanger van de Amerikaanse rockband Boston, is vrijdag dood in zijn huis in New Hampshire gevonden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Boston had in jaren zeventig en tachtig grote hits met More Than A feeling en Longtime. Brad Delp was pas 55 jaar.

Bron: Teletekst 10 maart 2007

Monty Python als avondvullend absurd theater



Wat zou het leven saai zijn zonder Monty Python. Begin zeventiger jaren was de comedy-show op de BBC te zien, nog steeds zijn de sketches ‘talk of the town’. De ijzersterke teksten hebben al die jaren niets aan kracht en scherpte ingeboet. Vijf komieken brachten humor met een hoofdletter H. Bijtend, melig en absurd. De lach was gegarandeerd. Hun kracht: ze dóen niet leuk, ze zíjn leuk.

Vier Nederlandse acteurs vertalen de Monty Python-televisiesketches naar het theater. Natuurlijk geven zij er een geheel eigen draai aan, want het kopiëren van de illustere grondleggers van de ontregelende humor heeft geen enkele zin.

Eerder was een op de televisiesketches gebaseerde theatershow in Parijs en Londen een daverend succes. Nu voor het eerst als toneel, Monty Python’s Flying Circus is een absurdistische voorstelling waarin we met z’n allen verdwalen in een doorgedraaide wereld.

Een feest van herkenning of een allereerste kennismaking met de beste grappen van de wereld, het maakt allemaal niet uit. De grote vraag is: bent u er klaar voor om volledig gepythoniseerd te worden? Hier is Monty Python’s Flying Circus!

Den Bosch laat jaren zeventig herleven

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch opent in oktober de tentoonstelling 'Wauw', die de jaren zeventig belicht. 'Wauw' is te zien van 6 oktober 2007 tot en met 13 januari 2008.

Bron: Trouw 10 maart 2007

08 maart 2007

Are you being served?


In Londen is de Britse acteur John Inman (71) overleden,die bekend werd als mister Humphries in de serie Are you being served (Wordt u al geholpen). De comedy was in de jaren 70 populair.

Bron: teletekst 8 maart 2007

07 maart 2007

De consumptiemaatschappij

De Franse postmoderne filosoof Jean Baudrillard, een sociaal wetenschapper die scherpe commentaren placht te geven op consumentisme en overvloed, is op 77-jarige leeftijd overleden.
Niet hoe een product gemaakt wordt of wat je ermee kunt doen is doorslaggevend, zo constateerde Baudrillard in zijn eerste boek Le système des objets (Het objectsysteem) uit 1968, maar de symbolische betekenis daarvan. Dat de werkelijkheid niet alleen bestaat uit 'dingen', maar één groot systeem van tekens vormt, was in het Franse denken van de jaren zestig geen nieuwe gedachte meer. Maar Baudrillard radicaliseerde dit structuralistische idee door iedere band tussen die teken-werkelijkheid en de echte realiteit door te snijden. Die laatste is geheel achter de eerste verdwenen, zo stelde hij vast in zijn boek La société de consommation (De consumptiemaatschappij) uit 1970. Het moderne leven bestaat volgens Baudrillard alleen nog uit inhoudsloze vormen, die hij simulacra (schijnbeelden) noemde.

Bron: Ger Groot, NRC Handelsblad 7 maart 2007

05 maart 2007

Emancipatiecijfers zijn een uitdrukking van de tijdgeest van de jaren zeventig

Het gaat veel beter met de emancipatie dan blijkt uit de Emancipatiemonitor, zegt hoogleraar demografie Jan Latten. Vijf dagen werken moet volgens hem niet de meetlat zijn voor de emancipatie.

Hij heeft kritiek op de wijze waarop de emancipatie wordt gemeten. Hoe moet het anders? "Die streefcijfers zijn een uitdrukking van de tijdgeest van de jaren zeventig. Men vond toen dat mannen en vrouwen volledig gelijkgeschakeld moesten worden. Ik constateer op dit moment een wending in dat denken. We moeten erkennen dat er toch wel enige verschillen zijn tussen de seksen. Vrouwen hebben andere opvattingen over de waarde van werk dan mannen. Ze vinden het belangrijk, maar willen niet per se een toppositie bekleden. Moeten wij daar dan wel naar blijven streven?

Bron: NRC Handelsblad 7 maart 2007

Molukse dominee Metiary (89) overleden

Metiary werd onder meer bekend als bemiddelaar tussen de Nederlandse autoriteiten en de Molukkers tijdens de treinkapingen in Wijster en De Punt in de jaren zeventig.

Bron Nederlands Dagblad 5 maart 2007

Rond de jaren zeventig verkeerde de stad in een ware identiteitscrisis


Het beeld van Rotterdam is in de afgelopen dertig jaar 180 graden gekanteld. Rond de jaren zeventig verkeerde de stad in een ware identiteitscrisis. Na de afronding van de wederopbouw werd de binnenstad als leeg en ongezellig ervaren. De stad die gedurende het interbellum en de jaren vijftig/zestig nog trots de grootstedelijke predikaten zakelijk, dynamisch en modern uitdroeg, kreeg rond 1970 last van koudwatervrees. Rotterdam was opeens een kille stad zonder hart. Tekenend voor deze houding was de grote manifestatie C70 waarmee vijfentwintig jaar wederopbouw werd gevierd. De binnenstad werd vol gezet met kraampjes, paviljoentjes, koepeltjes, cafeetjes, kortom een reeks goedbedoeld - en steevast met verkleinwoorden aangeduid -straatmeubilair, waaraan de Coolsingel nu nog te lijden heeft. Rotterdam wilde even helemaal geen grootstedelijk imago meer. Nog geen tien jaar later begon dit beeld al weer terug te kantelen.

In haar dissertatie Dromen van een Metropool, de creatieve klasse van Rotterdam 1970-2000 onderzoekt Patricia van Ulzen hoe het huidige grootstedelijke beeld van Rotterdam in de jaren tachtig werd voorbereid door een handjevol creatieve ondernemers. Het laat overtuigend zien waartoe de creatieve klasse in staat is.

Bron: Archined

01 maart 2007

Het huis van de moskee van Kader Abdolah (2005)

NRC Handelsblad organiseert samen met de NPS-televisie een verkiezing van het beste Nederlandstalige boek ooit. Het huis van de moskee van Kader Abdolah staat inmiddels op de shortlist van tien boeken die meedoen aan de laatste ronde van deze verkiezing. Deze roman vertelt over een cruciale periode in de jaren zeventig en tachtig in de Iraanse geschiedenis en maakt daarmee veel duidelijk over de ontwikkeling van de radicale islam zoals die zich nu in veel landen manifesteert.

Bron: NRC Handelblad 1 maart 2007

Wederopbouwwijk Pendrecht; wijkevenwicht raakte zoek in de jaren zeventig


Pendrecht geldt als een opvallend product van de jaren van de wederopbouw, opgezet door de befaamde architecte Lotte Stam-Beese (1903-1988) die op last van de gemeente Rotterdam een geheel nieuwe woonwijk ten zuiden van de Nieuwe Maas ontwierp. Haar vernieuwingsdrift vertaalde zich in de bouw van een tuinstad, met zo'n 6.000 hoog- en laagbouwwoningen en een sterke nadruk op groen en sociale samenhang.
Dat laatste creëerde Stam-Beese in de periode 1947-1953 met de aanleg van kleine buurten van nauwelijks honderd huishoudens, die in de juiste maatschappelijke verhoudingen en met eigen voorzieningen 'basiseenheden' vormden.

Maar van Stam-Beeses idylle is weinig over. Het evenwicht is zoek, de wijk raakte in disbalans toen in de jaren zeventig "de langzaam maar zeker tot middenklasse opgeklommen autochtone bevolking massaal de wijk nam naar de voorsteden en overloopgemeenten als Barendrecht, Ridderkerk en Berkel en Roderijs", in de woorden van de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid, PvdA). De uittocht uit Pendrecht staat volgens hem symbool voor 'de witte vlucht', waarvan de gevolgen de stad ("zeker op Zuid") nog altijd treffen.

Bron: NRC Handelsblad 1 maart 2007

Candi Staton



Den Haag, Paard van Troje, 2 maart; Amsterdam, Melkweg, 3 maart; Utrecht, Tivoli Oudegracht, 4 maart.

Bron: De Volkskrant 1 maart 2007

28 februari 2007

Pol Pots schrikbewind

Met verbijstering zet Socheata Poeuv de gevolgen van Pol Pots schrikbewind tussen 1975 en 1979 op een rijtje: in vier jaar tijd stierf een kwart van de bevolking, zo'n twee miljoen mensen. "Driekwart van de huidige bevolking is van mijn leeftijd of jonger." New Year Baby; Socheata Poeuv kreeg voor de film 'New Year Baby' de Movies that Matter Award op het IDFA- documentairefestival.

Te zien: zondagavond 18/3 in de Balie, Amsterdam Na de vertoning van de film is er een discussie.

Bron: Trouw 28 februari 2007

27 februari 2007

Waddenzee wordt schoner door minder toevoer mest en fosfaat

De Waddenzee is de afgelopen dertig jaar schoner geworden, dankzij een ver-minderde aanvoer van mest en fosfaat uit de rivieren. Het zeeleven is erdoor veranderd. Dit is het resultaat van dertig jaar onderzoek van het Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Rijkswaterstaat en Sovon Vogelonderzoek. Het is voor het eerst dat langjarige metingen van verschillende instituten met elkaar zijn vergeleken.
Eind jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen er vanuit de veehouderij en uit ongezuiverde riolen veel stikstofverbindingen en fosfaat in de Waddenzee te-recht. Deze stoffen zijn voedsel voor microscopisch kleine algen, ook bekend als fytoplankton.

Bron: Trouw 27 febuari 2007

De Libanees-Engelse zanger Mika


Is Freddie Mercury uit de dood opgestaan? Bij het beluisteren van Life in cartoon motion zou je het soms denken. Er duiken op Mika's debuut meer invloeden uit de jaren zeventig op. Het werk van Elton John uit die periode kent hij zo te horen door en door. Zelfs de mu-ziek van Supertramp heeft haar sporen nagelaten. Aldus PvB in Het Parool van vandaag.

Bron: Het Parool 27 februari 2007

Tussenstand - een halfjaarlijks 'journalistiek sportboek'

In dit nummer aandacht voor de 28 columns die Co Adriaanse als voorstopper van FC Utrecht begin jaren zeventig schreef voor het Utrechtse dagblad Het Centrum.

Het Parool 27 februari 2007

Terug naar de Krankzinnigenwet

Psychiater Peter Hanneman van de Amsterdamse Valeriuskliniek wil graag wat dwangmiddelen terug. De huidige wet is de vrucht van jaren zeventig: de antipsychiatrie.

Volgens hem schiet de huidige wet tekort. "Het is toch idioot dat iemand wel gedwongen opgenomen, maar niet gedwongen behandeld mag worden?"
De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen is sinds 1994 de opvolger van de Krankzinnigenwet. Het wetsvoorstel werd echter al in 1971 ingediend, in de periode dat de psychiatrie werd overspoeld door kritiek. In deze periode vierden de idealen van vrijheids- en gelijkheidsdenken hoogtij. Er zat 'zin in de waanzin'. De laatste paar jaar is de BOPZ echter onderhevig aan kritiek; psychiaters neigen weer meer naar de Krankzinnigenwet. De autonomie van de patient moet, in sommige gevallen, weer worden beperkt, is hun oordeel.

Bron: Het Parool 27 februari 2007

24 februari 2007

Een rode ster met een machinegeweer



In Duitsland staat na dertig jaar de Rote Armee Fraktion, alias de Baader-Meinhofgroep, weer ter discussie. Een overbodige discussie, vindt historica Bettina Röhl, dochter van Ulrike Meinhof, aangezwengeld door links dat zijn geweten wil sussen. Een interview in NRC Handelsblad van vandaag.

De linkse Rote Armee Fraktion (RAF) voerde vanaf begin jaren zeventig als stadsguerrilla een gewapende strijd tegen de Duitse staat. De terroristen verafschuwden het kapitalisme, zagen de Duitse overheid als een onderdrukkingsmachinerie en ageerden tegen het feit dat oud-nazi's nog belangrijke maatschappelijke functies bekleedden. Vierendertig mensen kwamen door kogels van de RAF om het leven. Onder het logo van de RAF, een rode ster met een machinegeweer, opereerden tussen 1970 en 1998 drie generaties terroristen. De eerste, geleid door Andreas Baader en Ulrike Meinhof, was actief van 1970 tot 1972. Na hun arrestatie probeerde een tweede generatie met gewelddadige acties hun vrijlating te forceren. Een derde generatie pleegde in de jaren '80 en '90 diverse aanslagen.

De terreur bereikte een piek in het najaar 1977 met de moord op openbaar aanklager Siegfried Buback, werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer en bankier Jürgen Ponto. Brigitte Mohnhaupt, die volgende maand vervroegd vrijkomt, en Christian Klar, die een gratieverzoek heeft ingediend, waren kopstukken van de tweede generatie. Naast hen zitten nog twee voormalige RAF-leden gevangen: Eva Haule, die mogelijk deze zomer vervroegd vrijkomt, en Birgit Hogefeld.

Bron: NRC Handelsblad 24 februari 2007

De 'Heer Olivier'

Topcrimineel of dictator, in het universum van Moszkowicz is iedereen een heer, schrijft de heer Joost Zwagerman in De Volkskrant van 24 februari 2007. Echter, ook nadat hij in 2000 was geliquideerd, had niemand het over 'de heer Klepper'. Dat privilege lijkt voorbehouden aan een speciale categorie van romantische boeven. Meester-oplichter Arie Olivier kreeg in de jaren zeventig en tachtig vanwege zijn gesoigneerde voorkomen de bijnaam 'Heer Olivier'.

Bron: NRC Handelsblad 24 februari 2007

De kleine oorlog tussen de gemeente en de CPN

Annet Mooij deed onderzoek naar de kleine oorlog tussen de gemeente en de CPN rond de herdenking van de februaristaking in het verleden. "Een treurige geschiedenis," zegt Mooij. "De herdenking van die bijzondere Februaristaking verwerd al snel tot een koude oorlog tussen het gemeentebestuur en het organiserend comite, met pesterijen over en weer. De CPN manipuleerde naar hartelust. De gemeente toonde zich soms zeer benepen. En dat heeft zich veertig jaar voortgesleept, tot de grote verzoening van 1991."
"Het paste helemaal in de communistische traditie om de herdenking een actuele lading te geven, of dat nu de Duitse herbewapening was of de strijd tegen fascisme. De gemeente had daar moeite mee. Zeker in de jaren zeventig was de herdenking een podium voor politieke standpunten. Er werd gedemonstreerd tegen de regimes in Chili en Zuid-Afrika, of tegen de kruisraketten of het huurbeleid."

Bron: Het Parool 24 februari 2007

Sylvia Kristel


The cigar scene from Emmanuel II
Sylvia Kristel heeft haar autobiografie geschreven. Naakt heet het boek, wat we letterlijk en figuurlijk mogen opvatten. Het boek verscheen eind vorig jaar eerst in Frankrijk, waar ze nog altijd een grote naam is. Michiel van Erp volgde haar voor die gelegenheid een aantal weken en maakte een melancholiek portret, dat zondag in Het uur van de wolf wordt uitgezonden.

Bron: Het Parool 24 februari 2007

Filmmaker Fons Rademakers overleden

"Ik ben toch wel geschokt door zijn dood. Hij was op een leeftijd dat je het kon verwachten, maar toch." Dat zegt actrice Willeke van Ammelrooy over het overlijden van filmmaker Fons Rademakers, in Geneve. Van Ammelrooy werkte met hem aan de film Mira in 1971.

Bron: Het Parool 23 februari 2007

Andere films van Fons Rademakers uit de jaren zeventig:
Mijn vriend (1979) Het Verborgen Leven van Jules Depraeter
Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij (1976)
Niet voor de poezen (1973)
Mira (1971) Mira of de teleurgang van de waterhoek

23 februari 2007

Günter Wallraff, schrik van ondernemend Duitsland, was even in Nederland.

Wallraff zat gisteren op zijn praatstoel in het Goethe-Institut in Amsterdam, waar hij ondervraagd werd door journalist Nico Haasbroek. De twee zijn vrienden sinds 1975, toen Haasbroek correspondent was in Duitsland.

In het Zweeds bestaat het werkwoord 'wallraffen', wat zoveel wil zeggen als iets onthullen wat voorheen geheim gehouden werd. Wallraff heeft als journalist heel wat onthuld. Midden jaren zeventig werd hij op slag beroemd toen hij de journalistieke methodiek van de boulevardkrant Bild genadeloos blootlegde in het boek Der Aufmacher. Vier maanden lang had hij onder de naam Hans Esser op de redactie in Hannover gewerkt, waar hij ontdekte hoe krantenartikelen werden ver-draaid om ze sappiger en smeuïger te maken.

Bron: Het Financieele Dagblad 23 februari 2007

Dorus


Maandag 26 februari is het precies 35 jaar geleden dat Tom Manders overleed. Zijn creatie ‘Dorus’ blijft echter tot op de dag van vandaag springlevend en veel van zijn theater- en televisie-optredens en liedjes behoren inmiddels tot het culturele erfgoed. Naar aanleiding van Manders’ 35ste sterfdag is op vrijdag 23 februari, bij de VARA op Nederland 2, de documentaire ‘Dorus, 35 jaar later’ te zien.

22 februari 2007

Diana Ross naar Nederland



Stevie Wonder - I'm Gonna Make you Love Me (with Diana Ross)

De Amerikaanse soulzangeres Diana Ross geeft op zaterdag 19 mei een eenmalig concert in Ahoy Rotterdam. De show is onderdeel van haar I Love You-Tour. De kaartverkoop start zaterdag. Diana Ross maakte in de jaren zestig deel uit van het succesvolle trio The Supremes. In 1970 begon zij een solocarriere.

Bron: Het Parool 22 februari 2007

Opbouwwerk


In zijn woonplaats Rijswijk is vorige week op 86-jarige leeftijd de voormalige directeur-generaal Maatschappelijke Werk van het ministerie van CRM, Gradus Hendriks, overleden. Hendriks was in de jaren zeventig de topambtenaar onder wiens leiding het welzijnswerk tot bloei kwam.

Bron: De Volkskrant 22 februari 2007

De sociaal-geograaf was Gradus Hendriks was voormalig topambtnaar onder minister Marga Klompe van Cultuur en maatschappelijk werk. Hij bevorderde in de jaren zestig en zeventig als belangrijkste ambtenaar vanuit de overheid het maatschappelijk opbouwwerk. Het achterliggende idee was om vanuit de overheid de culturele en sociaal-economische opbouw te bevorderen in samenwerking met de bevolking en samen met hen de nodige voorzieningen te realiseren. Sinds het einde van de jaren zeventig was tijd was de opbouwwerker de belichaming van alles wat mis was met het welzijnswerk. Kees van Kooten bracht hem tot leven, de oudere jongere met zijn geitenharen sokken en zijn wazig taalgebruik.

Bron: De Volkskrant 23 januari 1997

Zie ook clubshuis Hells Angels.

21 februari 2007

De bordesfoto


De traditie van de bordesfoto van de nieuwe ministersploeg samen met het staatshoofd stamt uit 1971, bij het aantreden van het kabinet Biesheuvel. De dresscode voor de foto is tenue de ville: een donker pak met das voor de heren en een mantelpakje (hoewel een rokje en zelfs een broek ook mag) voor de dames. De ontstaansgeschiedenis van de kledingvoorschriften is een verhaal apart. Tot ver in de vorige eeuw waren bewindslieden gewoon een jacquet te dragen, maar toenmalig koningin Juliana wilde in 1971 niet op de foto met "een stelletje begrafenisondernemers", zegt voormalig minister Harry Langman (Economische Zaken, VVD). De wensen van Juliana leidden tot een dispuut tijdens de eerste vergadering van het kabinet-Biesheuvel. "De vergadering kan zich verder, na een korte discussie, verenigen met het voorstel van de voorzitter (premier Biesheuvel, red.) om bij de beëdiging geen jacquet, maar een donker pak te dra-gen", aldus de notulen van de ministerraad van 5 juli 1971.

Bron: NRC Handelsblad 21 februari 2007

Gamma bouwmarkt


Gamma bestaat 35 jaar. De geschiedenis begint in 1971. Een aantal handelaren in bouwmaterialen maakt op een studiereis in Amerika kennis met het "home improvement center" en besluit dit principe in Nederland te introduceren. Zij richten samen een vennootschap op.

Op 11 mei 1971 opent de eerste GAMMA-winkel zijn deuren. Belangrijkste doelgroep waren de kleine aannemers, maar al snel bleek dat deze niet kwamen. Consumenten kwamen er wel en dus werd het groothandelsconcept omgebouwd tot een detail-handelsaanpak. Deze aanpak, een zelfbedieningswinkel voor de doe-het-zelver, genaamd bouwmarkt, is sindsdien niet meer gewijzigd.

Uit Amerika werd ook "franchising" als nieuwe organisatievorm meegenomen. De GAMMA-bouwmarkten zijn eigendom van zelfstandige ondernemers, die zelf een locatie hebben gehuurd of gekocht en zelf voor het pand en voor voldoende en adequaat personeel zorgen. Intergamma zorgt als franchisegever voor de inrichting van de bouwmarkt, stelt het bouwmarktassortiment samen en koopt dat in. Verder is Intergamma verantwoordelijk voor de publiciteit van de formule.

Dankzij de groei van de doe-het-zelfmarkt in Nederland maakt Intergamma in de jaren 70 een stormachtige ontwikkeling mee. GAMMA-bouwmarkt na GAMMA-bouwmarkt wordt geopend. Succesfactoren waren een uitgekiend vestigingsplaatsbeleid,
de sterke publiciteitsuitingen en centrale inkoop van assortimenten tegen lage prijzen. Ook werden eind jaren 70 de eerste stappen op de Belgische markt gezet. Begin 1980 bedraagt het aantal GAMMA-bouwmarkten 45.

Bron: Intergamma.nl

Hollands Diep

Hollands Diep, een nieuwe glossy over cultuur, verschijnt op 8 maart bij de Weekbladpers. Het is geinspireerd op het fameuze Hollands Diep uit de jaren zeventig. Initiatiefnemer is Robbert Ammerlaan, directeur van De Bezige Bij.

Bron: Het Parool 21 februari 2007

Hollands Diep was een Nederlands cultureel tijdschrift dat tussen 1975 en 1977 tweewekelijks verscheen. Het bevatte artikelen over cultuur, literatuur, en politiek. Redacteuren waren G. Brands, Betty van Garrel, Max van Rooy, K. Schippers en Hans Sleutelaar. Onder andere A. Alberts, Boudewijn Büch, Jan Cremer, Tom Ordelman en Bob den Uyl leverden bijdragen.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

20 februari 2007

"Rooie Annelien" van de VVD op de bres voor de Nederlandse pluriforme samenleving'


Merkwaardig: Geert Wilders was bestuurslid van club die voor een tolerant en pluriform Nederland opkomt. Van de Annelien Kappeyne van de Coppello Foundation, die zich ten doel stelt 'in haar geest bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling en sociale cohesie van de Nederlandse pluriforme samenleving'.

Bron: Trouw 20 februari 2007

"Rooie Annelien" (bijnaam vanwege de kleur van haar haar en haar progressief-liberale opvattingen) was de jaren zeventig parlementariër. Zij hield zij ich in de Tweede Kamer bezig met justitie, binnenlandse zaken, minderhedenbeleid, beleid t.a.v. Zuid-Molukkers. Was in september 1976 woordvoerster bij het debat over de abortusvoorstellen. Was pleitbezorgster van het verlenen van kiesrecht aan Nederlanders in het buitenland, zette zich in voor de rechten van homoseksuelen. De afwijzing door het VVD-congres van het voorstel in Nederland verblijvende buitenlanders stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen te verlenen, was voor haar mede aanleiding zich niet opnieuw voor de VVD verkiesbaar te stellen.

Bron: Biografisch Woordenboek van Nederland, 'Parlement & Politiek' Mr. A. Kappeyne van de Coppello

17 februari 2007

Theo Pahlplatz en Epi Drost


Op 17 februari 1971 legt FC Twente in de kwartfinale van de UEFA Cup Juventus het vuur na aan de schenen. De Tukkers maken voor eigen publiek door goals van Theo Pahlplatz en Epi Drost de 2-0 nederlaag van de eerste wedstrijd in Turijn goed, maar in de verlenging blijken de Italianen te sterk. Juve komt terug tot 2-2 en plaatst zich voor de halve finales. Vier jaar later bereikt Twente wél ten koste van Juventus de finale.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 17 februari 2007

Epi Drost

16 februari 2007

The Godfather


The Godfather is door het Filmfocuslegioen met een grote meerderheid verkozen tot beste film uit de jaren zeventig. Het meesterwerk van Francis Ford Coppola heeft bijna drie keer zoveel stemmen gekregen dan nummer twee Star Wars. Paul Verhoevens Soldaat van Oranje en Turks fruit staan zij aan zij met elk 23 stemmen.



Bron: filmfocus.nl 25 januari 2007



The Godfather

Monumentale studie naar het Duitse trauma RAF


Deze week werd bekend dat een lid van de linkse terreurbeweging RAF vrijkomt. Onderzoekers hebben nog steeds volop werk aan de aanhangers van de stadsguerrilla. Jacco Pekelder bespreekt in het NRC van vandaag: Wolfgang Kraushaar (red.): Die RAF und der linke Terrorismus.Hamburger Edition, 1415 blz.Twee banden in casette € 78,00

(Sinds eind januari staat de Rote Armee Fraktion in Duitsland opnieuw in het centrum van een fel maatschappelijk debat. Dit keer draait het om de laatste vier nog gevangen zittende leden van deze linkse terroristische beweging. Deze week werd bekend dat Brigitte Mohnhaupt eind maart vrij komt; ze was betrokken bij een reeks ontvoeringen en moorden in de jaren zeventig. Ook Christian Klar lijkt op weg naar de uitgang. Hij krijgt hoogstwaarschijnlijk binnenkort gratie van de bondspresident.)

Bron: NRC Handelsblad 16 februari 2007

15 februari 2007

Dingeman (Dé) Stoop (1919-2007)


Dingeman (Dé) Stoop overleed maandag op 87-jarige leeftijd. Hij was voorzitter van voetbalclub FC Amsterdam, die in de jaren zeventig successen boekte de naam 'De Lievertjes". De club ontstond op 20 juni 1972 uit de fusie van de Amsterdamse voetbalclubs Blauw-Wit en DWS. Na afloop van het seizoen 1973-1974 trad ook De Volewijckers toe tot de fusieclub. Na een succesvolle start zakte de fusieclub in 1978 af van de Eredivisie naar de Eerste Divisie.

Bron: NRC Handelsblad 15 februari 2007, Wikipedia, de vrije encyclopedie.

14 februari 2007

Dat shirt


Bijna net zo veel kritiek als de 2-0 nederlaag tegen Portugal leverde het shirt op dat de Braziliaanse bondscoach Dunga vorige week tijdens de interland droeg. Dunga had een soort discokleding uit de jaren zeventig aan inplaats van een trainingsjack of een colbert. De pers sprak er schande van.
Bron: AD/Algemeen Dagblad 14 februari 2007

Rode Brigades



Rapimento Aldo Moro
Met de arrestatie van vijftien mannen in Italië, zegt de Italiaanse politie een wederopstanding van de Rode Brigades uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw tijdig te hebben verijdeld. De groep zou een serie aanslagen hebben beraamd.

Bron: De Volkskrant 14 februari 2007

Klaphoezen


"Klaphoezenrock", zo typeerde iemand de muziek waarmee het Australische trio Wolfmother gisteren een vol Paradiso in beroering bracht. Wolfmother is onmis-kenbaar geworteld in het tijdperk dat rockmuziek in uitklapbare elpeehoezen werd verkocht: de jaren zeventig van Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath. Aldus Jan Vollaard in NRC Handelsblad van vandaag.

13 februari 2007

Van links naar rechts

De ministers van het nieuwe kabinet zijn bekend. Ella Vogelaar wordt minister van Integratie en Wijkverbetering. Vogelaar is voorzitter van de brancheorganisatie voor reïntegratiebureaus Boaborea, en maakte in de jaren tachtig en negentig faam als vakbondsvrouw.

Vogelaar (57) was in haar loopbaan vooral vaak 'de eerste vrouw die'. Ze was in Nederland de eerste vrouwelijke voorzitter van een vakbond (onderwijsbond ABOP). Ze was de eerste vrouw die vicevoorzitter werd van de vakcentrale FNV. En ze trad in 2003 aan als eerste vrouwelijke president-commissaris van een beursgenoteerd bedrijf, Unilever Nederland. Nog steeds is emancipatie een van haar drijfveren.

Haar carrière kende een opmerkelijke ontwikkeling. In de jaren zeventig was ze actief partijlid van de communistische CPN, in 2004 werd ze lid van het algemeen bestuur van werkgeversvereniging VNO-NCW. 'Een mens mag gelukkig veranderen, ik ook', zei ze daarover in 2003 in de Volkskrant.

Bron: Teletekst en De Volkskrant van 6 februari 2007

Kramer en Wüst in voetsporen van illustere Schenk en Keulen-Deelstra


In 1970 werden de schaatsers Ard Schenk en Atje Keulen-Deelstra, in hetzelfde jaar, voor de eerste keer wereldkampioen allround. Afgelopen zondag zorgden Sven Kramer en Ireen Wüst voor de dubbel. De vraag dringt zich op of de twee in de voetsporen van de helden van weleer gaan treden.

Bron: ANP 12 februari 2007

Volvo 240


Gisteren zag hij hem ineens rijden tussen Hoofddorp en Haarlem zijn oude auto. Een lichtblauwe Volvo 240. Aldus Martin Bril in de Volkskrant van vandaag.

12 februari 2007

ChristenUnie, van rechts naar links


In 1975 richten christenen uit verontrusting over de koers van het CDA de Reformatorische Politieke Federatie op. Het was protestpartij tegen de vrije cultuur van de jaren zeventig. Deze partij is in 2000 gefuseerd met het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) onder de nieuwe naam ChristenUnie.
Het GPV was een in 1948 gevormde protestants-christelijke partij, die zich baseerde op bijbelse normen. Deze partij was sterk verbonden met de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Dit orthodoxe kerkverband is onstaan in 1944, als afscheiding van de Gerefomeerde Kerken in Nederland.

Het GPV, de RPF en de Staatkundig Gereformeerde Partij werd in de jaren zeventig aangeduid als "klein rechts". Opmerkelijk is dat anno 2007 is dat de ChristenUnie deel gaat uitmaken van een centrum linkse regering samen met CDA en PvdA.

Zie onder meer NRC Handelsblad 12 februari 2007; Samen in de naam van Jezus;
Nieuwe evangelische achterban eist invloed binnen gereformeerde ChristenUnie

De Volkskrant, in de jaren zeventig een wat rare linksige krant

Jan Blokker haalt in De Volkskrant van vandaag herinneringen op aan oud-hoofdredacteur Harry Lockefeer van De Volkskrant, die is overleden. Lockefeer vervulde die functie van 1982 tot 1995.
'Samen hebben we geprobeerd uit die wat rare linkserige krant van de jaren zeventig een echt ongebonden kwaliteitskrant te maken", zegt Jan Blokker. De huidige hoofdredacteur van De Volkskrant, Pieter Broertjes, omschrijft Lockefeer in Het Financieele Dagblad als als "de man die de Volkskrant groot en welvarend heeft gemaakt in de 13 jaar dat hij hoofdredacteur was".

Jan Blokker was in de jaren zestig en zeventig gezichtsbepalend voor het linkse intellectuele volksdeel, en blonk uit in satirische stukjes over de linkse mode; gebundeld in onder andere Ben ik eigenlijk wel links genoeg? (1974).

Over Jan Blokker: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Bron: De Volkskrant en Het Financieele Dagblad van 13 februari 2007

Reünie The Police



Voor het eerst in 23 jaar stond de fameuze Britse band The Police weer samen op het podium. Bij de uitreiking van de Grammy Awards, vannacht in Los Angeles, speelden Sting (l.) en zijn oude makkers onder andere Roxanne, hun grote hit uit 1979.

Bron: Het Parool 12 februari 2007

De legendarische Britse popgroep The Police treedt op tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het trio Sting (Gordon Sumner), Stewart Copeland en Andy Summers speelt op 11 februari in het Staples Center in Los Angeles, aldus de Amerikaanse tv-zender FoxNews.

Bron: AD/Algemeen Dagblad 31 januari 2007

De Britse popband The Police werkt aan plannen om na twee decennia weer bijeen te komen voor een tournee.

Bron: Het Parool 17 januari 2007

10 februari 2007

De Schilderswijk eenzijdig vol met huurwoningen

Adri Duivesteijn, destijds wethouder ruimtelijke ordening van Den Haag, bouwde de Schilderswijk eenzijdig vol met huurwoningen. Dat was fout, erkent hij nu in Trouw van vandaag. "Maar dat de stroom nieuwkomers zó groot zou zijn, kon toen niemand bedenken."

Duivesteijn, geboren en getogen in de Schilderswijk, erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Dat is niets om je voor te schamen. We hebben ingezet op fysieke renovatie, met betaalbare huren voor iedereen. Maar dat de stroom nieuwkomers zó groot zou zijn, kon toen niemand bedenken. Pas na 1984 werd er duurzamer gebouwd. Kijk naar de Vaillantlaan. Die straat noem ik een succes."

Bron: Trouw 10 februari 2007

Bijdrage van Duivesteijn aan de stadsvernieuwing in de jaren zeventig en tachtig:
  • vice-voorzitter aktiegroep JAS (Jongeren Aktiegroep Schilderswijk), van 1969 tot 1971
  • vice-voorzitter wijkberaad Schilderswijk-Kortenbosch, van 1969 tot 1971
  • hoofdredacteur wijkkrant "De Schilderswijker", van 1971 tot 1975;
  • lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, van 1975 tot 1989
  • wethouder (van ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing) van 's-Gravenhage, van 1980 tot 1989

09 februari 2007

De geschiedenis van Molukkers 1951-2006


In de jaren zeventig radicaliseerde strijd voor onafhankelijkheid van de Molukken.

Henk Smeets en Fridus Steijlen schreven De geschiedenis van Molukkers 1951-2006, inclusief de achtergronden van de radicale acties uit deze periode.

In 1951 arriveerden ongeveer 12.500 Molukkers, voornamelijk voormalig militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen in Nederland. De bedoeling was dat zij na enkele maanden naar huis zouden gaan. Nu, vijfenvijftig jaar later, weten wij dat slechts een kleine groep is teruggegaan. Duidelijk wordt hoe de dekolonisatie van Indonesi? en de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken, bijdroegen aan het vastlopen van de demobilisatie van ongeveer 3.500 Molukse militairen en hun overkomst naar Nederland. Omdat zowel de overheid als de Molukkers uitgingen van een tijdelijk verblijf, wezen beide lange tijd integratie af. 'In Nederland gebleven' gaat over de spanning tussen een migrantengroep en de overheid, de gewelddadige confrontatie tussen ballingen met politieke idealen en de Nederlandse samenleving, maar óók over samenwerking van overheden en Molukkers om samen de problemen de baas te worden. De geschiedenis van de Molukkers roept associaties op met hedendaagse discussies en ontwikkelingen ten aanzien van andere migrantengroepen. Deze studie was een opdracht van de toenmalige minister van Grote-Stedenbeleid en Integratie, Roger van Boxtel, ter gelegenheid van het vijftigjarig verblijf in Nederland in 2001. Historicus Henk Smeets en antropoloog Fridus Steijlen, die de studie in opdracht van het Moluks Historisch Museum hebben geschreven, hebben beide veel over de geschiedenis van Molukkers gepubliceerd. 'In Nederland gebleven' is een uitgave van Bert Bakker in samenwerking met het Moluks Historisch Museum.
Acties jaren '70


(zie voor een recentie NRC Handelsblad 9 februari 2007)

Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant


Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is beheerder geworden van een zeer bijzondere collectie: de collectie van filmproducent Loek de Levita. Loek de Levita maakte in de jaren ’70 samen met Thijs Chanowski de immens populaire kinderseries De Fabeltjeskrant, Paulus de Boskabouter en Bolke de Beer. Alle afleveringen van die series als ook de originele poppen, scripts, foto’s en merchandise artikelen uit die tijd zijn overgedragen aan Beeld en Geluid. Het instituut is overeengekomen al het materiaal te beheren, waar nodig te conserveren en beschikbaar te stellen voor derden. Door het materiaal over te dragen aan Beeld en Geluid hebben Robin en Alain de Levita de collectie van hun vader Loek de Levita veilig gesteld voor de toekomst.


Bron: Beeld en Geluid 8 februari 2007

08 februari 2007


Bij het veilinghuis Christie's komen enkele honderden paar schoenen uit de collectie van Jan Jansen onder de hamer. Zoals de goud- en olijfkleurige 'Fong Leng I'-schoen met een super hoge hak van maar liefst 13,5 centimeter. Deze ontwerpster van extravagante kleding die in de jaren zeventig en tachtig vooral bekendheid verwierf door bewonderaarster Mathilde Willink, vroeg in 1974 aan Jansen om schoenen te ontwerpen voor haar show. Hij kreeg de opdracht zich vooral niet in te houden.


Bron: Trouw 8 februari 2007

De society-figuur (tegenwoordig zou je zeggen Bekende Nederlander) Mathilde Willink werd in 1977 dood op bed aangetroffen met een kogel in haar hoofd. Of het zelfmoord of moord was is nooit opgehelderd. Mathilde was de echtgenote van de schilder Carel Willink.

Nieuws Nu